Toplandıktan sonra kurutulan fındıklardan geri kalan ve zuruf olarak adlandırılan artıkların imha edilmeyip, bitkisel kompost yapılarak gübreye dönüştürülüp değerlendirilmesi istendi.

Yaklaşık 700 bin hektarın üzerinde bir alanda üretimi yapılan fındıkların daldan toplanıp patoza vurulması ile geriye kalan zurufların miktarı kuru olarak,  gerçekleşen rekoltenin yaklaşık yüzde 70'i oranında bir ağırlığa sahip olduğu belirtiliyor. Fındıktan ayrıştırılan zuruflar büyük oranda kullanılmayarak atılıyor.

Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında bu konuda çalışmalar yapılıyor. Yeşil gübre olarak da adlandırılan bitkisel kompostu elde etmek için, bahçelerdeki budama atıkları, yabani otlar, yapraklar ve fındığın patoza vurulmasıyla ortaya çıkan zuruflar kullanılıyor.

Ferrero Değerli Tarım Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu, özellikle hasat edilen fındıkların patoz kullanılarak ayrıştırılması sırasında elde edilen zurufların çöpe atılmasını büyük bir hata olarak niteleyerek, "Bu milli bir servettir. Diğer atıklarında kullanılması ile kolaylıkla bitkisel kompost gübre elde edilebilmekte ve bahçelerde kullanılabilmektedir.Bunları yok etmeyelim, gübre yapıp kullanalım" dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi