GİRESUN (AA) - Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, mayıs ayında kapattıkları işlem tahtasını bugünden itibaren yeniden açtıklarını belirterek, "Bugün borsamızda Giresun kalite fındık 12 lira 16 kuruştan işlem görüyor" dedi.

Yanıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos'ta, 2015 ürünü fındığın pazara inmeye başladığını anımsattı.

İlk hafta piyasada net bir fiyatın oluşmaması nedeniyle borsa olarak tahtayı açmadıklarını ifade eden Yanıkoğlu, "Bugün piyasada net fiyat oluştu. Bunun üzerine borsa olarak işlem tahtasını yeniden açtık" diye konuştu. 

Yanıkoğlu, borsada bugün 50 randıman Giresun kalite fındığının 12 lira 16 kuruş, levant kalite ürünün ise 11 liradan işlem gördüğünü söyledi.

Borsadaki, işlenen fındığın fiyatının, en net ve gerçekçi rakam olduğuna işaret eden Yanıkoğlu, "Serbest piyasada fındık fiyatı arz talep dengesine göre şekillenmekte. Borsamızda işlem gören fındık fiyatı ise piyasada oluşan fiyata göre işlem görmekte. Ortaya çıkan rakam titizlikle değerlendirilerek belirleniyor. Borsamızın rakamları piyasada en net ve gerçekçi olan fiyattır. Yine çevre illerin borsalarının rakamları da yakından izlenmektedir" ifadesini kullandı.

Yanıkoğlu, kamuoyunda son zamanlarda yüksek fiyat beklentisi oluştuğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Henüz fındık fiyatı tam olarak ortaya çıkmış değil. Birçok yerde fındık hasadı yeni başladı. Hasat edilen bölgelerde ise fındığın kurutma işlemi havalardan dolayı gecikti. Bölgede asıl fındığın pazara iniş zamanı eylül ayı. Bu ay içerisinde rakamlar yerli yerine oturmakta. Şimdiden yüksek fiyat beklentisi doğru değil. Eylül ayında belki fiyatlar biraz geri gelebilir."

Kaynak: aa