GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Giresun'da fındık fiyatının 13 liraya çıktığını belirtti.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta başında 2015 ürünü fındık fiyatının sezona 12 liradan başladığını anımsattı. 

Piyasaya az miktarda ürün geldiğini kaydeden Yaman, "Piyasada çok büyük fındık açığı mevcut. Çünkü sezona stoksuz girildi ve pazara da çok az fındık inişi oldu. Bu da fiyatın hareketlenmesini sağladı. Dün 12 lira seviyesinde olan fiyat bugün 13 lirayı aştı. 50 randıman fındık Giresun'da 13 liraya çıktı" dedi. 

Üreticinin 12 liralık fiyatı beğenmediğini bunun için pazara fındık indirmediğini anlatan Yaman, "Üreticide 15 liralık fiyat beklentisi bulunuyor. Bunun için de pazara fındık indirmiyor. Aklındaki fiyat oluşana kadar da indirmemek niyetinde. Biz de bu yönde çağrıda bulunuyoruz. Pazara ihtiyaçları kadar fındık indirsinler. Yine emanete ürün bırakmasınlar. Bu yıl fındık fiyatını kesinlikle üreticinin tavrı belirleyecek. Onların bu kararlı tutumları devam ettiği sürece kazanan kendileri olacak" ifadelerini kullandı. 

Yaman, eğitim-öğretim döneminin başlama süresinin de uzatılmasının fındık üreticisinin yararına olacağına işaret ederek, "Yeni dönemde okullar 28 Eylül'de açılacak. Ertelenen açılış nedeniyle pazara üreticinin fındık indirme süreci gecikecektir. Bu da piyasanın fındık ihtiyacını daha da artıracak, fiyatta başlayan yükseliş trendini hızlandıracaktır" diye konuştu. 

Erim Yaman, fındık fiyatının geçen yılki 20 lira seviyelerine de çıkmasının mümkün olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"2015 ürünü fındık rekolte tahminleri öyle söylendiği gibi çok yüksek değil. Bizce 500 bin ton civarında rekolte mevcut. Fındık rekoltesi külleme hastalığı ve doğa olayları nedeniyle ciddi hasar gördü. Yüksek rakamlar açıklayanlar çok yanılacak. Rekolte azlığı fiyatı da etkileyecek. Tahminlerimiz ekim ayı ortalarına kadar fındığın fiyatının 20 liraya ulaşacağı yönünde." 

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu ise yaptığı açıklamada, piyasada henüz tam olarak fındık fiyatının oluşmadığını söyledi.

Eylül ayındaki piyasa şartlarına göre fiyatın netleşeceğine dikkat çeken Yanıkoğlu, "Ağustos ayındaki rakamların 12-13 lira bandında seyretmesini bekliyoruz. Asıl piyasaya fındık inişi eylül ayından itibaren başlamakta. Bu nedenle fiyattaki netleşme önümüzdeki ay ortaya çıkacaktır" dedi. 

Kaynak: aa