Gürcistan'da son yıllarda uygulanan tarım politikalarıyla artan fındık üretim kapasitesi, Türk fındık ihracatçısını tedirgin ediyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Gürcistan'da fındık üretiminin ciddi anlamda yaygınlaştığını anlattı.

Özellikle geçen yıl Türkiye'de yaşanan zirai don sonrası fındık fiyatının artması nedeniyle bazı Avrupalı alıcıların Gürcistan'a yöneldiğine işaret eden Sevinç, Gürcistan'ın bu anlamda Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Gürcistan’da fındık her yıl artıyor

Türkiye açısından asıl önemli sorunun, Gürcistan'da her yıl fındık miktarının artması olduğunu vurgulayan Sevinç, bunun kısa vadeli olarak Türkiye'ye çok zarar vermeyeceğini ancak ilerleyen süreçte bunun zararlarını görebileceklerini kaydetti. 

Sevinç, Türk fındık ihracatçıları açısından en büyük tehdidin Gürcistan olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bu konuda yeni önlemler alması gerektiğini belirtti.

“Bahçelerine iyi bakıyorlar”

Dünyada fındığın yüzde 75'ini Türkiye'nin ürettiğini ancak başka ülkelerin bu anlamda fındık üretimini ciddi anlamda yaygınlaştırmaya çalışıldığının unutulmaması gerektiğini dile getiren Sevinç, şunları kaydetti:

"Gürcistan'da çok mükemmel bir tarım arazisi var. Oradaki üreticiler bahçelerine çok iyi bakıyorlar. Fındık ocaklarındaki dalları en fazla 6 dal olarak belirlemişler. Adeta üzüm salkımı gibi fındık üretiyorlar. Bu ülkede  fındık alanları her geçen yıl gelişiyor. Şu anda Gürcü fındığı Türkiye pazarını tehdit ediyor.  Gürcistan'ın 100 bin ton fındık üretmesi bizi fazla etkilemez. Ancak bu ülkenin fındık üretimini 150 - 200 bin tona çıkabilme potansiyeli ve kapasitesi vardır. Bu da Türkiye için çok ciddi bir tehdittir."

Türkiye'nin bir an önce fındık üretimini artırması için çalışmaların hızlandırması gerektiğini vurgulayan Sevinç, bu konuda başta üreticiler olmak üzere, üniversitelerin ziraat fakültelerine ve ziraat odalarına iş düştüğünü söyledi. AA

 

Editör: Haber Merkezi