TRABZON (AA) - Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bektaş, önceliklerinin Trabzon'da da bahçe mobilyaları üretim işini yaygınlaştırmak ve 30 bin kişiye iş imkanı sağlamak olduğunu bildirdi.

Bektaş, MOBİAD tarafından kentte bir otelde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, derneğin yaklaşık 2 yıldır faaliyet gösterdiğini söyledi.

Trabzon'da MOBİAD'ın sektörel birlikteliğe örnek olacak bir sivil toplum kuruluşu olduğunu dile getiren Bektaş, "Trabzon için neler yapabiliriz, hangi tarz projeleri oluşturabiliriz ve kente nasıl katkı sağlayabiliriz diye yola çıktık. Kendimizi farklı bir dernek olarak hissediyoruz çünkü biz sonuç odaklı çalışmaya gayret ediyoruz" dedi.

Bektaş, ortaya somut şeyler koymak istediklerine dikkati çekerek, "Laf değil icraat oluşturmak istiyoruz. O anlamda önemli adımlar attık bugüne kadar belki çok fazla bir araya gelme fırsatı bulamadık. İki yıllık süreçte MOBİAD olarak mobilyacı arkadaşlarımızla son çağrı döneminde TKDK kurumundan Türkiye'de en çok bütçeyi alan il olduk. Bunun dışında  girişimcilik kursları da düzenliyoruz" diye konuştu.

En önemli projelerinden bir tanesinin "Mobilya şehri" olduğunu vurgulayan Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçerisinde 100 mobilya mağazasının bulunduğu ve bir tek mobilya değil beyaz eşya, dayanıklı tüketim ürünleri, aydınlatma, halı, ev ve ofise yönelik her şeyi içerisinde barındıran 'Mobilya şehri', bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Yaklaşık 200 dönümlük bir alan üzerinde kurulu projemizi yaklaşık 2 yıldır takip ediyoruz. Şu anda Arsin ilçesinde AKSA'nın bulunduğu mevkiye yakın bir alanda bir müteahhit arkadaşımızla projeyi yürütüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde proje aşaması da tamamlanır ve projemiz belediye meclisinden de devletimizin katkılarıyla geçer."

Bektaş, Trabzon'a katkı sağlamak istediklerini vurgulayarak, "Projenin çıkış noktası arkadaşlarımıza yer bulmak değil, Trabzon'a istihdam kazandırmak, bölgenin bir cazibe merkezi olması noktasında bizim de taşın altına elimizi koymamızdır" dedi.

- "Bahçe mobilyası için teknolojik bir yapıya ihtiyaç yok"

Bahçe mobilyalarına yönelik de bir projeleri olduğunu işaret eden Bektaş, şunları kaydetti:

"Bahçe mobilyalarının tamamı Trabzon'da örülen hasır ve örgü gibi tekniklerle yapılıyor ve Endonezya ile Çin'den geliyor. Trabzon'da hasır bilezik, sepet ve telkari gibi konularda bir geçmişimiz var. Arkadaşlarımızla bir Çin ziyareti gerçekleştirdik ve bu kapsamda faaliyet gösteren firmalarımızı ziyaret ettik. Buralarda da hasır tekniğiyle oluşturulmuş ürünler var. Bu ürünlerin Avrupa'ya gelişi çok zaman alıyor ve o anlamda biz Avrupa'nın ve Asya'nın ortasında bulunmamız dolayısıyla başarılı olabiliriz diye düşünüyoruz."

Bektaş, Çin'deki bahçe mobilyaları ile Trabzon'daki sepetlerin birbirine benzer olduğunu anlatarak, "Çin'de yalnızca bahçe mobilyaları konusunda 1 milyon kişi çalışıyor. MOBİAD olarak önceliğimiz Trabzon'da da bahçe mobilyaları üretim işini yaygınlaştırmak ve 30 bin kişiye iş imkanı sağlamak. Bahçe mobilyalarının tamamı Endonezya ve Çin'den geliyor. Bahçe mobilyası için teknolojik bir yapıya ihtiyaç yok. İçi alüminyum bir kasnak, dışında da el örgüsü var. Çin'e de gittiğimizde aynı şeylerle karşılaştık" ifadelerini kullandı.

Bahçe mobilyaları işinin istihdama katkı sağlayacak bir konu olduğunu anımsatan Bektaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz bu konuya kendi şirketlerimiz para kazansın diye değil, bu bölgeye istihdam sağlayabileceği konusuyla bakıyoruz. Bu konuyu gerçekleştirebilmemiz için devletimizin de katkı sağlaması lazım. Bu da Endonezya ve Çin'den usta öğreticilerin getirilmesi olabilir. İŞKUR vasıtasıyla genç arkadaşlarımıza eğitim verilebilir veya oradaki firmalarla ortak üretim başlatılabilir. Olayın harekete geçirilmesi gerekir. Bu konuda çaba gösteriyoruz ama makine gücü de değil, desteğe ihtiyacımız var. "

Kaynak: aa