GİRESUN (AA) - Yağlıdere Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Çağlar, zirai don sonrası zarar gören kivinin, bu sezon kilogram fiyatının 5 liraya kadar yükselebileceği söyledi.

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık ürününde olduğu gibi Giresun ve yöresinde kivi bahçelerinin 29-30 Mart tarihlerinde etkili olan zirai dondan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Giresun ve yöresinde 100 rakımın üzerindeki bölgelerdeki kivi bahçelerinde yüzde 100 hasarın oluştuğunu kaydeden Çağlar,"Fındık üreticisi gibi kivi üreticilerini de zirai don olumsuz yönde etkiledi. 100 rakımın üzerindeki tüm bölgelerde kivi ürünü tamamen hasar gördü. Sadece sahil kesimlerde belli miktarda kivi mevcut" dedi.

Yağlıdere'de 600'e yakın üreticinin 200 ton kivi üretimi yaptığını ifade eden Çağlar, "Kivide ekim ayı sonları kasım ayı başlarından itibaren kivi hasadına başlanıyordu. Zirai don nedeniyle ürünlerin hasar görmesiyle bu sezon üreticilerimiz bahçelere girmeyecek. Üreticimiz bu hasat dönemini boş geçirecek" diye konuştu. 

Rekoltedeki ciddi kaybın kivi fiyatının da fındıkta olduğu gibi ciddi oranda artmasına neden olmasını beklediklerini dile getiren Başkan Çağlar, şöyle konuştu:

"29-30 Mart tarihlerinde bölgemizde yaşanan zirai don fındığın yanı sıra kiviyi de vurdu. Piyasada şok yaşandı. Kimse böyle ciddi hasar beklemiyordu. Hasar piyasayı da hareketlendirdi. Geçtiğimiz sezon kivilerimiz 1,70 liradan alıcı bulmuştu. Bu sezon zirai donden dolayı tıpkı fındıkta olduğu gibi fiyatın aşırı yükseleceğini tahmin ediyoruz. Kivinin fiyatı bu sezon 5 liraya kadar yükselebilir" 

Giresun'da 2 bin 500-3 bin ton kivi üretimi yapılan Giresun'da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından zirai don sonrası resmi bir rekolte tespit çalışması yapılmadığı öğrenildi. 

Kaynak: aa