Elinize süngeri alın sıkıştırın, sıkıştıramadığınız yerden, eski halini almaya çalışır. Serbest bırakın eski formuna dönüşür. Benzer durum ekonomilerde de vardır. Ekonomiye ne kadar çok müdahale ederseniz ediniz, doğal nizama dönme gayretleri durmaz.

Bu kuralın işleyişini şu anda yaşıyoruz. Maliye Bakanı ''Serbest piyasa ekonomisinden taviz verilmeyeceğini'' söylüyor. Ancak, fiili icraatler, serbest piyasa koşullarına uymuyor. Fiyat denetimleri yapılıyor. Stok denetimleri yapılıyor. Faize baskı uygulanıyor. Sonuç, piyasa kendine göre cevabı veriyor. Piyasanın cevabı kur artışı ve fiyat artışı şeklinde gerçekleşiyor.

Bilime göre hareket edilmediği zaman, serbest piyasa ekonomisi tam işlemez. Ekonomi bilimi, serbest piyasada fiyatların arz ve talep tarafından tayin edileceğini ispat etmiştir. Arza, talebe ve fiyata müdahale edildiği zaman, serbest piyasadan söz edilemez.

Siyasi iktidar, sermayenin fiyatının FAİZ olduğunu bilmiyor. Ahlaken faiz kötü bir şeydir. Onun kötü olması varlığının devamına mani değil. Kötü olduğunu kullanarak, siyasi prim yapmanın bedelini halk pahalı ödüyor.

Siyasi otorite, şu ekonomik gerçeği bilmek zorunda. PİYASA FAİZİNİ SERMAYE ARZ VE TALEBİ TAYİN EDER. Hükümetlerin, piyasa faizini tayin etme gücü yoktur.

Merkez Bankası politika faizini düşürmek, piyasa faizini düşürmez. Düşük faizle merkez bankası piyasaya kredi verince, nakit para dolara dönüşür. Sermaye piyasasına arz olarak girmez.

Nitekim, merkez bankası piyasaları negatif faiz ile fonladı. Para doğrudan, dolara talep yarattı ve kurlar arttı. Bu kez, talebi önlemek için bankaların, ucuz kredili merkez bankası parası ile dolar almalarına yasak getirildi. Bankalar dolar almadı, ama, piyasa alıyor. Bu kez, bankalara '' kredi müşterilerinden, dolar satın almayacaklarına dair taahhütname istemeleri'' emredildi.

Tıpkı, süngeri sıkmak gibi, oyun oynanıyor. Bankadan ucuz kredi alan vatandaş, döviz almayacağını taahhüt etse ne yazar. Eğer kazançlı ise, insanların ekonomik davranışlarını durdurmak mümkün olamıyor. Ekonomi hemen cevabını kur artışı olarak verecek.

En iyisi süngeri serbest bırakmak ve eski haline kendiliğinden gelmesine olanaklı kılmaktır. Zira, süngeri sıktıkça, serbest piyasadan uzaklaşılıyor. Uzaklaştıkça, kur artışları ve fiyat artışları durmuyor.