Ülkemiz 2022  (ocak -  Eylül)  yılının ilk 9 ayında ihracaatı 188 milyar 224 milyon dolar;  ithalatı ise 271 milyar 43 milyon dolar oldu. 2022 nin ilk 9 ayında dış ticaret açığımız 83 milyar 819 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2022 nin  (ocak - eylül )  ilk 9 ayında enerji ithalatımız (petrol, doğalgaz, kömür ) 73 milyar 850 milyon dolar oldu. Hükümetin son yaptığı Orta Vadeli Program  (OVP ) 2022 de enerji ithalatının yıl sonunda 103,5 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Mevcut duruma göre Türkiye tükettiği petrolün % 8 ini  üretiyor; geriye kalan % 92 yi ithal ediyor.

      Petrol ihraç eden ülkeler  örgütü (Opec ) ve Rusya’nında dahil olduğu kesim; ekim ayından itibaren petrol  üretimini  yüksek boyutta kısıtlama getireceklerini ilan ettiler.  Bunun anlamı önümüzdeki dönemlerde  petrol varil fiyatının tekrar artacağı yönündedir.

      Ülkemiz önemli boyutta elektrik üretmektedir. Ürettiği bu elektriğin; % 25 ini doğalgaz çevrim santrallerinden elde etmektedir. Dolasıyla burada doğalgaz tüketimini azaltmaya gitmek mümkün görülmüyor. 2023 mart ayında Sakarya gaz sahasından ilk doğalgazı yurtiçi tüketime verileceği;  ilk yıl bu üretimin 3,5 – 4 milyar metrreküp olacağı; 2027 de  bu üretimin yaklaşık 15 - 20 milyar metreküpe kadar çıkabileceği   hesaplanıyor. Bu rakam 2021 (61 milyar metreküp ) deki tüketimin üçte birini  veya dörtte birini  karşılıyabiliyor.

     O halde Türkiye özellikle akaryakıt tüketimini azaltmak için; süratle elektrikli araçlara geçmelidir. Çünkü petrol tüketimini daha aza indirmek; ithalatımızın artmasını önliyecektir.  Elektrik yerli kaynaklardan  büyük ölçüde karşılanıyor. O halde elektrikte bir sorun yoktur.  Hayat standardının  yükselmeside  büyük ölçüde yaşam giderlerinin fiyatını normale  çekmekle mümkündür.  Bu durum döviz açığını önliyecek;  enflasyonu frenliyecektir.

      Bir diğer konu ise Türkiye’nin  süratle; yüksek hızlı trenlere (YHT ) geçilmesidir.  Tabii bu önemli miktar yatırımı da gerektiriyor. Ama Türkiye’nin  81 iline; YHT  le ulaşılır hale gelirse; ulaştırmada en önemli  sorunlardan biri çözülmüş olacaktır.