Son açıklanan rakamlara göre 2022 nin ilk 8 ayında ihracatımız 165 milyar 672 milyon dolar oldu. İthalatımız ise 239 milyar 127 milyon dolar oldu. İhracaatımızın ithalatı karşılama oranı ilk 8 ay için % 65,4 oldu. Özellikle enerji ithalatı açık ara önde gidiyor.  Bu yüzden cari açık ortaya çıkıyor; ve dövizin fiyatı artıyor. Sonuçta artan  döviz fiyatı iç piyasada fiyatları etkiliyor.  Artan özellikle  fiyatlar enflasyonu körüklüyor.

      Hükümetin yaptığı Orta Vadeli Programda (OVP ), 2022 de enerji ithalatının yıl sonunda 103,5 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.  Bu rakam yalnızca 2 ana maldan  (petrol ve doğalgaz ) ithalatından oluşuyor. Tükettiğimiz petrolün yalnızca %  8 ni yerli üretimle karşılıyoruz; geri kalan  % 92 yi ithal ediyoruz. Dünya borsalarında şu sıralarda petrol biraz geri gelmesine rağmen (95 dolar civarında ) seyrediyor. Bu rakam da oldukça yüksek durumdadır. Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC; ve Rusya’da dahil ekimde üretimini günde 100 bin varil düşürmeyi planlıyor.  Bunun anlamı dünya borsalarında petrol fiyatlarının daha aşağı gelmeyeceği yönündedir.

       Şu anki duruma göre yılda yaklaşık 61 milyar metreküp doğalgaz tüketiyoruz.  Tükettiğimiz bu miktarın yaklaşık; 500 milyon metreküpünü yerli üretimle karşılıyoruz.  Geri kalanı boru hatları ile ithal ediyoruz.

       Eğer Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahasında çıkarılan doğalgazın önümüzdeki yılın ilk çeyreği sonunda belirli bir miktarını kullanıma sunulacağı açıklanıyor.  Dolasıyla yapılan OVP  da 2023 te enerji faturasının 85 milyar dolara düşeceği öngörülüyor.

      Hükümet acil olarak yine ithalatın en çok olduğu Petrokimya  tesislerinin kurulmasını özel sektör yoluyla sağlamalı ve ithalatın azalmasını; ihracaat ve ithalat dengesini  korumalıdır.  Ortalama her yıl  45 milyar dolarlık petrokimya malı ithal ediliyor.  Petkim sektörün ihtiyacının yalnızca % 15 ini karşılıyor.

       İthalattan kaynaklanan döviz  çıkışı; dövizin artmasına ve  iç piyasada enflasyona temel sebeb  oluşturuyor