2022 yılı nisan ayında; ithalattaki artış % 35;   ve 29,5 milyar dolar oldu. Bu rakamda en büyük pay 7,7 milyar dolar ile enerji ithalatında; 2022 yılı 3 aylık ithal enerji faturası 16,3 milyar dolardır.  Dolasıyla  enerji ithalatının  tüm yıl olarak hesaplarsak; yaklaşık  90 milyar dolar  civarında olabileceği ortaya çıkıyor.

    Şimdilerde döviz yine yükselmeye başladı; en azından turizm sezonu başladığına göre ve turist gelişinin  (pandemi süreci bitti ) iyi olduğunu  varsayarsak; dövizin artmaması gerekirdi. Ancak yine artmaya başladı.

     Şimdilerde petrolün varili  111,5 ile 107 dolar arasında oynuyor.  Eğer dünya borsalarında petrol; beklediğimiz fiyatlara inerse; özellikle akaryakıt fiyatlarında önemli seviyede bir düşüş olacağı gerçeği ortadadır.  Şu anda benzin 21,35 tl; motorin 22,28 tl; otogaz ise 11,16 tl dir. Gelecek yılın ilk çeyreğinde sonra Sakarya Gaz Sahasından bulunan  doğalgazın belirli bir oranda Türkiye’nin kullanımına sunulacağını Hükümet beyan etti. Elbette ki  bu kaynak gelecek yılın  ortalarından  sonra; enerji ithal faturasını  düşürecektir.

     Dünya’da petrol fiyatları şu andaki gibi seyrederse ki, öyle görünüyor. Türkiye özellikle elektrikli araçların üretimini teşvik etmeli ve bu yönde alınması gereken tedbirleri almalıdır.  Çünkü elektrik  olabildiğince yerli kaynaklardan üretilmektedir;   bugün için yerli kaynaklardan ürettiğimiz doğalgaz; sadece 500 milyon metreküptür. Doğalgaz çevrim santrallerimizden elde ettiğimiz elektrikte en aza indirilmelidir;  çünkü ithal kaynaklardan elde edilmektedir.  Ülkemiz özellikle güneş enerji santrallerinden daha fazla elektrik elde eder duruma gelmelidir.  Bunlar yapılırsa  enerji ithal faturamız  olabildiğince düşecek; yerli üretim doğalgaz, sisteme belirli bir oranda verildiğinde; enerji ithal faturası çok düşecektir.