En başta büyük şehirler olmak üzere; et fiyatları devamlı yükseliyor. Belki önümüzdeki günlerde daha da yükselecek.  Şurası bir gerçek ki  hem büyükbaş; hem de küçükbaş   hayvan sayımız; nüfusumuza göre çok yetersiz; bu yüzden sürekli canlı hayvan ithal etmek zorunda kalıyoruz.  Aksi halde özellikle dişi hayvanları kesime göndermek zorunda  kalırsak; durumun daha da kötüleşeceği ortadadır.  O halde özellikle doğurgan hayvan sayımızı hem küçükbaşta; hem de büyükbaşta;  çok daha fazla artırmamız gerekiyor. Bunun için alınması gereken tedbirler nelerse alınmalı ve Ülkemizi ziyaret edecek turist sayıları da göz önünde bulundurularak hayvan sayımızı ihtiyacında üzerinde artırılması gerekiyor.

      Özellikle küçükbaşta yılda çoklu doğum yapan hayvan cinslerini geliştirmemiz son derece iyi olacaktır.

       Peki büyükbaş (sığır ) ve küçükbaş hayvan (koyun, keçi, oğlak ) üretimini nasıl artırabiliriz.  Bunun için yapılması gereken işlerden birisi;  çok yüksek  olmıyan yaylalarda ve uygun alanlarda Organize  hayvan çiftlikleri kurarak;  bunu başarabiliriz. Her bir organize hayvan çiftliği 50 dekar içinde tesis edilebilir. Bu cins yatırım yapacak; işletmecilere teşvikler getirerek; bunu  sağlıyabiliriz.  Örneğin; ahır yapımı, ağıl yapımı, ot deposu, yem deposu; sonraki aşamada kesimhane,  frigoratık  tır.  (et ve hayvansal ürünlerin, nakli için ) Bu tesisler için giderin  % 50; veya 60 ı kadar teşvik sağlanabilir.

       Bu çiftlikleri kurmak için ziraat  mühendislerinden  veya başka  meslek guruplarından da  (hayvan yetiştiriciliği ve işletmesi,  yönetimi kursu  almak  koşuluyla ) bu işi yapmak ve uzun yıllar kuracağı işletmeyi devam ettirmek şartıyla; bu girişimcilere 5 yıl asgari ücret desteği kadar;  girişimci desteği sağlanarak; işletmeyi karlı hale getirmesi sağlanabilir. Sonrası  işletme  fevkalade karlı duruma geleceği için problemsiz yürür.

       Hayvancılık işletmeleri özellikle;  Yurdumuzun  doğu İlleri’nde çok iyi sonuçlar vereceğini sanıyorum. Bu bölgenin geçmişinde de hayvancılık önemli bir yere sahiptir.  Ayrıca geniş tarımsal alanlara sahip oluşu; hayvanların beslenmesi için ot ve yem ihtiyacının daha kolay  karşılanmasını sağlar.  İşsizlik nedeniyle  batıya göçü önler.  Yerleşim  yerleri  boşalmaz.