Hükümetler, faizi düşürmek ister. Faiz düştüğü zaman, yatırımlar artar. Artan yatırımlar, ilave istihdam yaratır. İşsizlik azalır. Ekonomi büyür. Bu kuralın işleyebilmesi için önemli bir şart vardır. Yatırıma gitmemiş tasarrufun mevcut olması gerekiyor. Beklentiler de mühim.

BDDK nın son aya ilişkin verilerine göre, bankaların toplam kredileri, toplam mevduattan daha çok. Yani, Türkiyede yatırıma gitmemiş tasarruf bulunmuyor. Aksine bankalar, konsorsiyum kredileri ve euro-bond satışlarından elde ettikleri paraları dahi krediye dönüştürmüşler. Bu koşulda faiz indirmek yatırımları artıramaz.

Türkiye, ağır bir PARA İKAMESİ (dolarizasyon) sorunu yaşıyor. Mevduatın yarısından fazlası döviz olarak tutuluyor. Dolarizasyonun ülkeye maliyeti var. Türkiyenin bir an önce bu sorunu çözmesi gerekiyor. Sorunun çözümü için TL nin değerli para olması lazım. TL nin değerli para olması için, beklenen enflasyondan daha çok getiri verilmesi şarttır. Aksi taktirde, vatandaş birikimlerini döviz olarak tutar.

Bu gün Merkez Bankası politika faizini bir puan indirdi. Faizi indirimiyle birlikte, dolar kuru 8.85 lere kadar yükseldi. Normaldir. Vatandaş elinde TL tutmuyor. TL varlıklardan kaçıyor. Satıyor. Borsadaki satışların gerisinde de TL den kaçış var.

Devamlı yazıyor ve uyarıyorum. Ekonomiyi bu şekilde götürmeniz mümkün değil. Zira, vatandaşın döviz talebi ithalattan soyutlanmaya başladı. Birikim amacıyla döviz talebinin kurlara yansıması kaçınılmaz olacak. Bir süre sonra, politika faizi daha yüksek seviyede tutulma mecburiyeti doğacak.

Yazılarımı takip edenler bilir. Politika faizi, yüzde 7 ler civarındayken, dediklerim yapılsaydı, faizler bu gün tek haneli rakamlarda kalır ve kurlar da çok daha düşük seyrederdi. Para Piyasası kurulunun ''Faiz düşürme'' girişimleri, her seferinde kurları artırmış. Bir önceki politika faizinin, daha yukarıya çıkmasına neden olmuştur.

Ekonomi büyüme sürecine girdi ve büyüyor. Büyüyen bir ekonomide, dengeler ile fazla oynamak doğru sonuç vermez. Nitekim, faiz kararından sonra, euro-bond piyasası satış yedi. Ülkenin CDS leri yükseldi. Kurlar arttı.

Dolarizasyona yakalanmış bir ekonomide, politika faizini düşürmek, gelecekte daha yüksek bir faiz ile karşı karşıya kalmaya neden olur. Bu kurala uyulmuyor. Vatandaş birikimlerini döviz olarak tutuyor. Para ikamesi sorunu çözülemiyor.