Amerikan Merkez Bankası görevi yapan FED adındaki banka faiz artırdı. FED Başkanı Jerome Powell ''Politka faizinin 0,50 baz puan artırıldığını ve 0,75 puan üzerinden bankaların finanse edileceğini'' açıkladı.

Piyasa böyle bir faiz artırımını bekliyordu. Daha önceden yapılan açıklamalara göre, Amerika'da, Mart 2022 Ayındaki enflasyon yüzde 8 seviyesini aşmış idi. FED Başkanı Powell ''Amaçlarının enflasyonu yüzde 2 seviyesine düşürmek'' olduğunu açıklıyor. FED Bilançosunun ''tahvil satmak suretiyle'' düşürüleceğini beyan ediyor. Ayrıca FED başkanı ''Önümüzdeki toplantıda 50 baz puan faiz artışının masada olduğunu'' söylüyor ve piyasayı hazırlıyor.

FED uygulamaları ekonomik açıdan bize ne öğretiyor ?

1. Enflasyonu önlemek isteyen merkez bankası, POLİTİKA FAİZİNİ yükseltmek zorunda. Enflasyonist bir ortamda, Politika Faizini sabit tutarak enflasyon önlenemez.

2. Faiz artışı enflasyon yaratmaz. Aksine, enflasyonu önler. Nitekim, FED faizleri artırmak suretiyle, yüzde 8 lere yükselen enflasyonu düşürmek için faizi artırıyor.

3. Merkez Bankaları '' nasıl bir faiz politikası uygulayacağını'' önceden bildirmelidir. Aksi taktirde belirsizlik kat sayısı yükseliyor. Piyasa ne yapacağını bilmek durumunda. Nitekim, FED Başkanı Powell ''50 baz puan faiz artırımının masada olduğunu'' söylüyor.

4. Merkez Bankları bilançolarının büyümesi enflasyonu artırıyor. Küçülmesi ise enflasyonu düşürüyor. Adeta fren etkisi yapıyor. Politika faizinin yükseltilmesi, bilançonun daralması şeklinde sonuç veriyor. Nitekim FED Başkanı ''FED Bilançosunun, tahvil satarak düşürüleceğini'' söylüyor.

5. Rasyonel beklentiler belli olduğu zaman, piyasa istikrar kazanıyor. Tüm dünya, FED'in bilanço daralmasına gideceğini bekliyordu. Dolayısıyla, piyasa beklentileri fiyatlamış, dolar değer kazanmıştı. Bundan sonra da bir miktar daha değer kazanacaktır. Doların değer kazanması, politika faizi ile aynı yönde olduğu görülüyor. Parasına değer kazandırmak isteyen ekonomilerin, politika faizini yükseltmesi gerekiyor.

Umarım, bizim ekonomi uzmanları yukarıya çıkardığım ekonomik gerçekleri görür ve bir an önce benzer yönde para politikası uygular. Zira, Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yol-yöntem belli. Yüksek enflasyonu frenlemek isteyen Merkez Bankası, bir an önce politika faizini, piyasa faizi seviyesine çıkarması gerekiyor.

-