Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında mücadelesi yürütülmekte olan istilacı zararlı organizma olan ''Kahverengi Kokarca" konusunda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla kamu spotu hazırlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında mücadelesi yürütülmekte olan istilacı zararlı organizma olan ''Kahverengi Kokarca" konusunda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla kamu spotu hazırlayarak yayınladı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü adına Bakanlık Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca hazırlanan kamu spotu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) onayı sonrasında paylaşıma açıldı.

Kahverengi koklarca nedir?

Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilmiştir. Kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşir. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.

Mücadele neden önemlidir?

Birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Bu ürünler ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır. Kimyasal (ilaçlı) mücadelesi; ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılmaktadır.

Hangi illerde tespit edildi?

Türkiye’de ilk kez 2017 yılında Batum’a sınır komşusu olan Artvin ili Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde görülmüş, 2018 yılından itibaren Doğu Karadeniz Bölgesinde tespit edilmeye başlanmıştır. Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesinin dışında Batı Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde de varlığı tespit edilmiştir.

İnsan sağlığı için tehlikeli mi?

Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaz. Yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadeleye (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) katkı sağlamanız popülasyon artışını engelleyecektir. Zararlının kış dönemini nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlama yapınız. Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılmanız gerekmektedir. Haber merkezi

Editör: Soner Özdemir