Fındık üretimi ile emperyalist güçler arasında ilişki dünde ,bugün de devam ediyor.Her geçen gün emperyalist güçler daha güçlü olarak fındık üretimi üzerinde etkili olma yolunda hızla ilerliyor.

Emperyalist güçler dün fındık bahçelerini ovalara ektirerek ihtiyacı olan fındığı temin etme yolunu seçmişti.Çünkü dünyada fındık üretimini yapan birinci durumdaydı.Fındığı Türk üretici üretiyordu.Borsası Almanya da olan emperyalist güçler ihracını gerçekleştiriyordu.

Türkiye fındık uc mamüllerini üretecek milli sanayisini kurmadı.Dolaysıyla fındık üretimi emperyalist güçlerin kontrolü altında yaşamını sürdürdü.Fiskobirlik kurumu fındığı üreticeden topluyor.İhracatını gerçekleştiremiyordu.Fındık taban fiyatını Alman borsası belirliyordu.

İtalya da ortaya çıkan bir şirket kiraladığı topraklarda önce İtalya da ve dünyada fındık ekimi yaparak fındık üreticisi olmaya başladı.Zaman içinde Türk fındık üreticisin rakibi oldu.Şirket ürettiği fındığı,kurduğu sanayi ile işleyerek,dünya üretimi ile rakabet yapacak duruma geldi.

Günümüzde bu şirket fındık üretimi ve tüketimini elinde tutan tekel olarak emperyalist güç oldu.Alman borsasını İtalya ya taşıyarak tek güç oldu.Türkiyede üretilen fındığın ithalat ve ihracatını elinde tutan güç olarak ortaya çıktı.Fındığın fiyatını belirler oldu.Dahada ilşeri giderek fındık üreticilerinin topraklarını kiralayarak fındık üretiminde de yerini aldı.

Ülkeyi yöneten iktidar Türk fındık üreticisine sahip çıkmaz ise ,fındık üreticisi bu emperyalist güçle mücadele etmek istesede gücü yetmez..Her geçen gün fındık üreticisi bahçesini kiraya vermeye,sonunda satmaya razı olur.Topraksız kalarak emperyalist gücün sömürge işçisi olur.

Fındık kazana konulmuş fıkır,fıkır kaynıyor.Üretici kurbağa gibi farkında değil.