Yeni hasadın başlamasına 50 gün kaldı. Vatandaşın elinde fındık, çok az bulunuyor. Fiyatın artması, vatandaşa yaramıyor. Fındık, devletin stoklarında duruyor.

TMO geçen sezonda, elli randıman Levant kalite fındığın kilosunu 26,5 liradan satın almıştı. Şimdi 44 liraya satıyor. Son yıllarda TMO fındıktan yüklü miktarda kar etti. Soru şudur.

TMO reel anlamda kar ediyor mu ? Hayır.

Geçen sezon başında fındığın kilosu 3 dolar civarında idi. Şu anda 3 dolar 50 lira ediyor. Kilosunu 44 liraya sattığına göre, DOLAR bazında fındık fiyatında artış olmadığı görülüyor.

Fındık ihraç ürünü ve her yıl 500 bin ton kabuklu bazda fındık ihraç ediliyor. İhraç ürünü olduğu için fiyatı dolar üzerinden gerçekleşiyor.

Bu yıl, maliyetler bir hayli arttı. Gübre, ilaç, tırpan, işçilik fiyatları can yakıyor. Şu anki fiyatlara göre, fındığın kilosu 44 liraya ulaşıyor. TMO uzmanlarını tebrik etmek lazım, ellerinde kalan son ürünü de bu fiyattan pazarlıyor.

Fındık üreticisinin, Hükümetten önemli bir talebi var. Vatandaş, sezon başlamadan önce, ''fındık taban fiyatının açıklanmasını'' bekliyor.