Önümüzdeki günlerde fındık fiyatı açıklanacak. Müstahsil, 4 dolar üzerinden fındığın sabitlenmesini bekliyor. Fındık ihraç ürünü. Dolar üzerinden sabitlemek, sorun yaratmayacaktır.

Böyle bir sabitleme, üreticiyi, ticaretini yapanları ve tüketiciyi RASYONEL BEKLENTİYE sokacaktır. Herkes hesabını 4 dolar/kilo üzerinden yapacaktır. Yılladan beri müstahsil hesap yapamıyor, sürekli bir takım güçler beklenen fiyatı aşağı çekmeyi başarıyor. Bahçeler, terk edilmeye başlandı. Verim hızla düşüyor.

Benim gibi, bahçesini bırakamayanlar da, daha az para harcamanın yolunu arıyor. Daha az para harcandığı zaman, bahçeleri tiken basıyor. Gübre fiyatları çok arttı. Mecburen, daha az vermek durumunda kalıyoruz. Daha az gübre verimin düşmesine neden oluyor. Tırpan şart. Benzin malum. Çalışanlara ne versen azımsıyor.

Fındık fiyatı 4 dolar olduğu zaman, bundan en çok Türk ekonomisi istifade edecektir. Daha çok döviz geliri sağlanacaktır. Tecrübeler göstermiştir ki, destekleme fiyatı İHRACAT FİYATINI belirliyor.

Esnaf istifade edecektir. Fındık müstahsilinin alım gücündeki artmadan en çok, esnaf yararlanıyor. Beklemiş tüketim devreye giriyor. Esnafın cirosu artıyor. Şu anda Ordu esnafı çok zor günler yaşıyor. Bu zorluğu, 4 dolar fındık fiyatı aşmaya yeterli gelecektir.

Siyaset kurumu kazançlı çıkacaktır. Zira, sosyal psikoloji bilimine göre ''halkın çoğunluğu, doğruları saptamada RASYONEL hareket'' ediyor. Kimin halk yararına çalıştığını saptamada hiç yanılmıyor.

Fındık piyasasında önemli bir gerçeklik var. Talep elsatikiyeti çok düşük. Alıcı fiyatına bakmıyor. Fiyatı, arz tayin ediyor. 2014 yılında fındık kilo fiyatı, 10 doları bulmuştu. Demek ki, fındığı 4 dolara satın alacak talep mevcut. Üretime egemen olduğumuza göre, 4 dolar fiyat uygulanabilir nitelik ve nicelik taşıyor.

Son yıllarda miktar bazında talep artışı var. Nitekim, elde fındık kalmadı. TMO aldığından yüzde 70 daha yüksek fiyata fındığı satabildi. Kar etti. Her yıl ortalama üretlien 600 bin ton fındık alıcı buluyor. Alıcılar, sürekli artıyor.

Fındık piyasasında ''Serbest Piyasa koşulları'' işlemiyor. Her kim ki serbest piyasadan söz eder, mutlaka kendi ya da birilerinin çıkarını savunuyordur. Serbest piyasanın işlemeyiş nedeni, fındık alıcılarının tröst kurmasından kaynaklanıyor. Tröste karşı, destekleme alım yapmak şart.

Fındık fiyatı serbest piyasaya bırakıldığı zaman, tekelci alıcılar fiyatı ortalam maliyete kadar indiriyor. Müstahsil perişan oluyor. Köyünü terk ediyor. Ülke daha az döviz gelirine mahkum oluyor.

Tarihi bir karar alınmalı. Fındık fiyatı, 4 dolar ile sabitlenmeli. Böylece RASYONAL BEKLENTİLER yerleşecek. Bu kararı alanlar tarihe geçecektir. Tarih hiç yanılmaz. SOSYOLOJİK AKIL, toplum için çalışanları, her zaman, ayakta tutmayı başarıyor.