Uzun yılardır Ordu’ya fındık tarihi ile ilgili bir müze kurulmasının; Ordu halkının. Hatta Karadeniz insanının bir beklentisi olduğunu söylemiş; hatta bu konuda köşemde yazılarda yazmıştım. Daha önemlisi  Ordu gibi turizmden büyük beklentisi olan kentte; çeşitli özellikleri yansıtan müzelerin kurulmasının çok önemli olduğunu anımsatmıştım. Şimdi görüyorum ki; fındık  müzesi  ‘Ordu  Paşaoğlu ve Etnoğrafya Müzesi’nin batı yanında  ‘Kahraman Sağra Fındık Müzesi’  adıyla kurulmuş.  Kurulu yer tarihi içinde   ‘Fındık Tüccarı ve  Sanayicisi  Rahmetli Kahraman Sağra  Konağı’nın;  restorasyonundan sonra kuruldu;  Ordu Büyükşehir Belediyesi yaptı.

       Konak üç katlı; geniş bir bahçesi olan ve dışında eski mimari özelliği ile; beyaz taştan koruma duvarı restorasyonu ve iç tasarım restorasyonu  ile eski sit mimarisi ile yapılmış ve güzelde olmuş.

       Müze içinde fındığın ilk tarihinden itibaren  geçirdiği evreler; fındığın yetiştirilmesinden; hasat  sonuna kadar kullanılan tarım aletleri, hasattan sonraki işlemleri  (Tüccara, Sanayiiciye veya Fiskobirliğe  satışı) kırılma, işlenme evreleri ve ihracaatı veya çikolata yapılma sanayii sergilenmiş.

        Ayrıca 1962 de başlatılan ‘Altın Fındık Kültür ve Sanat Şenliği’ anlatıları sergilenmiş. Fındık katkılı çikolata sanayii; fındık tüccarları ve  sanayicileri;  Fındık ve El Sanatları anlatımı sergilenmiş; Türkiye’de yetişen fındık türleri; hasat dönemi çalışmaları ve harmanda kullanılan malzemeler; fındık bahçelerinin bakımının yapıldığı aletler  sergilenmiş.

        İç ve dış turizm anlamında ‘Kahraman Sağra Fındık Müzesi’  oldukça  anlamlı olmuştur. Ayrıca İlimiz Ordu’da  başka müzelerinde kurulması Ordu turizmine  önemli katkılar sağlıyacaktır.