Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık tarımında son bir yılda yaşanan ekonomik baskının üreticiyi çıkmaza sürüklediğini belirterek, girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığını, fındık fiyatının ise yaklaşık yüzde 80 değer kaybettiğini söyledi.
Karan, geçtiğimiz Eylül–Ekim döneminde serbest piyasada 350 TL’ye kadar alıcı bulan fındığın bugün 200 TL bandında işlem gördüğünü vurguladı.
TMO Fiyat açıklamalı
2026 hasat sezonuna bir ay gibi kısa bir süre kaldığını hatırlatan Karan, üreticinin bahçeye girmeden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım kriterlerini revize ederek açıklaması gerektiğini ifade etti.
Bir kilo fındığın maliyeti 230 lira
Karan, üreticinin maliyet yükünü şu sözlerle anlattı:
“Bir üretici bakım, ilaçlama, gübreleme, ot biçme ve hasat dahil tüm işçiliği kendisi yapsa bir kilogram fındığın maliyeti 150 TL. İşçilikle birlikte bu rakam 230 TL’ye çıkıyor. Üretici kendi ürününün kölesi haline gelmiş durumda. Bu nedenle 2026 yılı girdi maliyetleri dikkate alındığında TMO’nun açıklayacağı taban fiyatın kesinlikle 300 TL’nin altında olmamalı.”





