Ordu Ziraat Odası Eski Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi eski başkan vekili Onur Şahin, alan bazlı destek ödemesinin 10 yıldır dekar başına 170 TL olduğunu ve tek artmayan destekleme ödemesinin olduğunu açıklayarak, yetkilileri göreve davet etti.
Şahin konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
2023 yılına dair tarım desteklerini konu alan Cumhurbaşkanı Kararnamesi yayınlandı. Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği 10. yılında da artışa gidilmeyerek 170 TL /dekar da bırakıldı. 2023 yılında ödenecek olan tarımsal destekler 7613 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmak suretiyle belirlenmiştir. Bir çok tarım ürünlerinde uygulanan desteklerde artışa gidilirken 2014 yılında 170 TL/dekar olarak belirlenen Fındık Alan Bazlı Gelir Desteğinde 10. yılında da bir değişikliğe gidilmeyerek, Kararnamenin Bitkisel Üretimin Desteklenmesi başlıklı 2. Maddesinin 6. Fıkrasında 2023 yılında da 170 TL/ dekar olarak sabit bırakılmıştır. Bu haliyle Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği tüm tarım ürünleri içerisinde 10 yıl süreyle artışa gidilmeyerek sabit bırakılan tek tarımsal destek olarak da dikkat çekmektedir.
Sorumlu siyasilerdir
Fındık üreticilerine yapılan destekler sadece fındık üretimine izin verilen yerlerde üretim yapan üreticilere yapılmakta olup, bu sahalar 22/11/2011 tarihli ve 2001/3267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık alanlarının Tespitine dair Kararla fındık üretimine izin verilen sahalar belirlenmiş olup, zamanla bu alanlara yeni il ve ilçeler eklenmiş en som 2015 yılında yapılan değişiklikle Fındık üretilen il sayısı 16 ile toplam ilçe sayısı da 123 ilçeye ulaşmış olup bu 16 il içinde 4 ii; Ordu, Trabzon Zonguldak ve Bartın illeri tüm ilçeleriyle Fındık üretimine izin verilen iller arasında yer almıştır. Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği fındık üretimine izin verilen bu il ve ilçelerdeki fındık üreticilerine yapılmaktadır.
Her tarımsal desteğe zam fındığa yok
Son 10 yıl içinde tüm tarım ürünlerine yönelik tarımsal desteklere %300 - %1400 oranında artırılırken Fındık ürününe yönelik olarak tarım ürünlerinin temel tarımsal desteği olan mazot- gübre desteği 10,6 TL/ dekar ‘dan 107 TL/ dekar ‘a yaklaşık 10 kat artırıldığı halde 2014 yılı itibariyle fındık üreticilerinin tarımsal desteğinin ana kalemini oluşturan ve170 TL/dekar olan Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği’nin 10 yıl içinde hiç artırılmayarak sabit bırakılmasının bir izahı olamayacağı gibi başka bir tarımsal üründe de benzer bir örneği yoktur. Bu durum fındık üretimine izin verilen 16 ilin iktidar siyasilerinin ve başta ziraat odaları olmak üzere meslek odalarının ilgisizliğinin ve sorumsuzluğunun bir sonucudur.
Sorumsuzluğun bedelini üretici ödüyor
Son 10 yıl içinde tüm tarım ürünlerine yönelik tarımsal desteklere %300 - %1400 oranında artırılırken Fındık ürününün 2 temel tarımsal desteğinden olan mazot- gübre desteğinin 10,6 TL/ dekardan 107 TL/ dekara yaklaşık 10 kat artırıldığı halde 2014 yılı itibariyle fındık üreticilerinin tarımsal desteğinin ana kalemini oluşturan ve 170 TL/dekar olan Fındık Alan Bazlı Gelir Desteğinin 10 yıl içinde hiç artırılmayarak sabit bırakılmasının bir izahı olamayacağı gibi başka bir tarımsal üründe de benzer bir örneği yoktur. Bu durum fındık üretimine izin verilen 16 ilin iktidar siyasilerinin ve bu illerin başta ziraat odaları olmak üzere meslek odalarının ilgisizliğinin ve sorumsuzluğunun bir sonucudur.
2023 yılı tarımsal destekler için bir düzenleme şansı olmayıp, 2024 yılı Tarımsal Destekleri açıklanmadan 16 ilin Ziraat Odaları öncülüğünde 10 yıldır devam eden bu ilgisizliğe son verebiliriz. Bunun örneği 2012 yılında yaşanmış, 150 TL/dekar alan Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği başta Ordu ve Giresun Ziraat Odalarının öncülüğünde yapılan çalışmalarla 170 TL/ dekara çıkarılması sağlanmıştır.
Bu çok zor olmayıp sırasıyla yapılması gerekenler:
1- Ordu Ziraat Odalarının öncülüğünde 16 ilin fındık üretimine izin verilen 123 ziraat odası başkanlıkları olarak Ordu ilinde bir bölge toplantısı yapılarak son 10 yılda tüm tarım ürünlerine yapılan tarımsal destekler ve Fındık ürününe yapılmayan artış somutlaştırılarak bir rapor düzenlenecek ve 2024 yılı Tarım Desteklerine Yönelik Cumhurbaşkanı Kararnamesinde bir düzenleme talep edilmek suretiyle rapor 123 Ziraat Odası Başkanının imzasıyla tamamlanacak.
2- 16 ilin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanları düzenlenen bu raporu önce kendi illerindeki Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Esnaf Odaları Birlikleri ve Muhtarlar Dernekleriyle paylaşmak suretiyle illerindeki meslek odalarının da desteklerini talep edilecek, aynı şekilde tüm siyasi partilerin il başkanlıklarına da sunulacak.
3- 16 ilin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanları Bölgelerinden sorumlu Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yöneticisinin başkanlığında hazırlanan raporu 16 ilin başta iktidar olmak üzere tüm milletvekillerine mecliste randevu almak suretiyle sunulacak
4- Hazırlanan rapor partilerin Grup Başkan Vekillerine ve Meclis Tarım Komisyonu Başkan ve üyelerine ve Ordulu olan TBMM başkanına sunulacak,
5- Son olarak da hazırlanan rapor 123 ilçenin Ziraat Oda Başkanları yanında 16 ilin diğer meslek oda başkanlarının da imzalanması sağlanmak suretiyle sayın Cumhurbaşkanına sunulacak.
Sorumluları göreve davet ediyorum
Geçmiş yıllarda Ziraat Odalarının önderliğinde 150 TL olan alan bazlı gelir desteği 170 TL’ye çıkartılmış, 750 metrenin üzerinde fındık üretimine yasaklama getiren ve 750 metrenin üzerinde fındık üreten üreticilerinin destekten yararlanmasını yasaklayan Bakanlar Kurulu kararı yine Ziraat Odalarının çalışmaları sonucunda 2009 yılında kaldırılmıştır. Özellikle yeni Ziraat Odası Başkanlarının Ziraat Odaların yakın tarihine bakması izleyecekleri yol haritasının tespitinde yol gösterici olacaktır. Burada asli görev 16 ilin Ziraat Odası Başkanlarına ve iktidar siyasilerine düşmektedir. Son 10 yılı kaybettik, en fazla kaybı da il olarak en fazla üretici sayısı ve fındık dikim sahasına sahip olan Ordu fındık üreticileri yaşadı. Artık bu kayba bir son verelim. Başta Ordu ili olmak üzere 16 il Ziraat Odalarını ve iktidara mensup milletvekillerini göreve davet ediyorum.” Haber merkezi