İki Baltık ülkesi Finlandiya ve İsveç Natoya girmek istiyor. İki ülkenin, tarihten gelen Rus korkusu var. Rusyanın, Ukraynaya saldırması üzerine bu korku zirve yaptı. Güvenlik amacıyla Natoya girmek için karar aldılar. Ancak, Nato ülkesi Türkiye kabul etmiyor.

Neden?

Yıllardan beri İsveç ve Finlandiya, Türkiye düşmanı teröristlere ev sahipliği yapıyor. Koruyor ve kolluyor. Türkiye, uluslararası hukuktan gelen haklarını kullanarak, teröristlerin iadesini istedi. Cevap dahi vermediler. Bununla da yetinmediler, PKK-PYD-FETO teröristlerine yardım ve yataklık yaptılar. Yapmaya devam ediyorlar.

İsveç ve Finlandiyanın Natoya girmesine Rusya karşı. Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ''Girmeyin, taktik nükleer silahlar kullanırım'' diyor.

Putin şakaya gelmez. Önce söylüyor. Uyulmaz ise dediğini yapıyor. Ukraynada durumu yaşadık. Putin'in tehditlerine uymayan Ukrayna, çok zor günler yaşıyor. Ukraynanın ekonomik alt yapısı tahrip edildi. Ülkenin toparlanması yıllar alacak. Rusya amacına ulaştı. Ukrayna Natoya giremedi. Benzer durum Finlandiya için de söz konusu olabilir.

Finlandiya ve İsveç Natoya girdiği taktirde, Rusya, Baltık Denizinde kendini kuşatılmış hissediyor. Natonun amacı da bu. Rusyayı kuzeyden kuşatmak. Ancak, bu kez işin şakası yok. Putin, yapacağını baştan söylüyor.

Türkiyenin vetoyu gündeme taşıması üzerine, İsveç ve Finlandiya diplomatları Türkiyeye geliyor. Ancak, Türkiyenin vetosu, dünya barışına hizmet ediyor. Fakat bir realite daha var. Türkiye çok kolay ikna ediliyor. Dünya barışı için bu kez Türkiyenin, veto kararında ısrar etmesi şart. Aksi taktirde, Avrupada savaş alanı genişleyecek.

Türkiye ''Dengenin dengeleyicisi'' konumunda bulunuyor. Alacağı her karar dengeleri bozuyor. Bu konumunun verdiği güç ile ''veto hakkını'' kullanmalı ve dünya barışını korumalı. Karar alıcılara görev düşüyor.