Serbest piyasa ekonomisinde mal sıkıntısı olmaz. Eğer, fiyata müdahale edilir ise önce stoklar artar. Onu ikili fiyat dediğimiz, karaborsa fiyatı takip eder. Türkiye birinci aşamayı yaşıyor.

Her türlü malın stoku var. Stok yapmanın maliyeti düştüğü zaman, stoklar artar.Satıcı, daha az satarak para kazanmayı tercih eder. Arzda meydana gelen azalma, fiyatların yüksek kalmasına neden olur.

Çare bellidir. Stok maliyetlerini artırmak. Stokların finansman maliyeti arttığı zaman, satıcı malını bi an önce paraya çevirmek ister. Stokların dönüşüm hızı artar. Mal-Para-Mal ilişkisi yerine, Para-Mal-Para ilişkisi geçer.

İdari tedbirler ile stoklar önlenemez. Zira, üretim asgari ham madde ve girdi stokuna gereksinim duyar. İşletme bazında asgari düzeyde stoğun nasıl tutulacağını, devlet değil piyasa koşulları tayin eder.

Serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşıldığı zaman, stoklar artar. Devletin müdahalesi artar ise, karaborsa başlayacaktır. Ki ufukta görünüyor. İlaç gibi, talep elastikiyeti düşük malların ikili fiyatı oluşuyor.

Stok maliyeti nasıl artar sorusuna cevap, sorunu çözmeye yeter. Serbest piyasa koşullarını uygulayın sorun kendiliğinden çözülür.

Hükümet, serbest piyasa denilince mal fiyatlarına müdahale edilmeyeceğini zannediyor. Halbuki, serbest piyasada üretim faktörü fiyatları da vardır. Üretim faktörü olarak emeğin fiyatı ücrettir. Sermayenin fiyatı, faizdir.

Tüm sorunların temelinde devletin ''Faize Müdahalesi'' yatıyor. Hükümet, yüzde 14 politika faizi ile bankalara kredi veriyor. Bu faiz negatif. Yani, devlet bankaya kredi açarken, üste para veriyor. Bankalar iyi müşterilerine bu parayı düşük faizle aktarıyor. Düşük faize para kullanan üreticiler ve aracılar stok yapıyor. Fiyatı artırıp, arzı kısarak para kazanıyor. kazanılan para trilyonları buluyor. Bedelini vatandaş, yüksek fiyat ile ödüyor.

Çare bellidir. Serbest piyasa koşullarına, Hükümetin bir an önce uyması gerekiyor. Uymaz ise, karaborsa başlayacak. Ülke arz daralması yoluyla, para kazanma aşamasını yaşıyor. Satıcılar mal arzını kısarak, fiyatları artırmayı tercih ediyor.