Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “Faizlerin düşmesini istiyoruz ancak Merkez Bankasının (MB) bağımsızlığına müdahale edilmemeli” dedi.
GTO Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ali Yener Başkanlığında gerçekleştirildi. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık meclis toplantısında yaptığı konuşmada faizlerin yüksekliğinin üretimin önünde bir engel teşkil ettiğini ifade ederek, Merkez Bankası'nın özerkliğinin korunması gerektiğine vurgu yaptı.
Bartık, “Yatırımın ve üretimin önünün açılması için elbette arzumuz faizlerin düşmesi yönünde. Ancak Merkez Bankası’nın bağımsız karar almasına siyasi müdahale olmamalı, özerkliğini korumalı. MB iç ve dış piyasa koşullarına göre pozisyon belirliyor ve şu an piyasa şartları daha düşük faize olanak vermiyor. İnanıyorum orta vadede MB faizlerde gerekeni yapacaktır” şeklinde konuştu.
"Ülkemizin sosyal ve ekonomik refahı için tek ihtiyacımız birlik ve beraberlik” diyen Bartık herkesi sağduyulu davranmaya davet ederek şöyle konuştu:
“Herkesin en önemli sorumluluğu sağduyulu davranmak. Sosyal ve ekonomik refahın en temel gereksinimi olan siyasi ve ekonomik istikrarın bozulmasına, sosyal çatışmaların çıkmasına müsaade etmemeliyiz. Karar vericiler ülkede kutuplaşma yaratmadan birlik ve beraberliği korursa biz ülkeyi bir üst lige çıkarırız.”
Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard&Poor's ‘un(S&P), Türkiye'nin BB+ ile yatırım yapılabilirin bir kademe altında olan kredi teyit etmesine de değinen Bartık, “S&P’unTürkiye’nin kredi notu görünümünü "negatif"te tutarak BB+ olan notunu teyit etmesinde gerçekçi davrandığını düşünmüyorum. S&P Türkiye’nin kredi notunda cimri davranıyor. Ülkemiz yatırım yapılabilirin bir kademe altında değil üstündedir. Türkiye’nin tüm göstergeleri emsal ülkelerin üzerinde seyrediyor” diye konuştu.
Kaynak: iha