Son zamanlarda artan kalp krizi vakaları, özellikle gençlerde kalp krizi artışı olduğuna dair haberlere konu olmuştu. Bu haberler kamuoyunda endişeye yol açarken, Ordu Tabip Odası Dr. Ömer Ufkun Yıldırım konuyla ilgili açıklama yaptı. Dr. Yıldırım, gençlerde kalp krizi artışı olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve bu konuda bilimsel bir çalışmanın gerekli olduğunu vurguladı.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, "En son İngiltere'de Covid sonrası yapılan bilimsel çalışmalarda gençlerde kalp krizi görülme olasılığı ile ilgili böyle bir şey saptanmamış. Kardiyologlara da sorduğumda bu konuyla ilgili böyle bir durum söz konusu olmadığı söylediler. Bu konuyla ilgili bilimsel olarak ispatlanması lazım. Örneğin Türkiye'de 2008-2020 yılları arasında yüzde 5 olan kalp krizi görülme sıklığı, 2020'den sonra bu oran yüz binde 9'a çıkması lazım ki 'Artış var' diyebiliriz. Bilimsel olarak ispatlanmış değil. Bizim algımız Covid-19'dan sonra değişti, Covid aşısı ve Covid-19'un kendisi kalp krizlerini arttırdığı gibi bir inanış ortaya çıktı. Ama şöyle olabilir: Covid-19'un kendisi vaskülit olduğu için Covid geçiren hastalarda o anki dönemde kalp krizi geçirme artışı gösteriyor olabilir. Ama sonrasına dair bilimsel bir veri yok. Yapılan çalışmalarda da artışı görülmemiş." dedi.

Kalp Krizi Neden Olur?

Yıldırım, kalp krizinin nedenlerini de açıkladı. Yıldırım'a göre, kalp damarlarındaki zamanla kolesterol birikmesi, enflamasyon ve damarların kırılganlaşması kalp krizine yol açabiliyor. Kalp krizinin en sık sebeplerinin ise kötü beslenme, sigara, hareketsiz yaşam tarzı, ailevi yatkınlık ve obezite olduğunu söyledi.

Kalp Krizi Semptomları Nelerdir?

Kalp krizi geçirdiğiniz zaman çok yapabileceğiniz bir şey yok. Kalp krizinin semptomları göğüs ağrısı, üzerinize sanki biri bastırıyormuş gibi bir ağrı olarak kendini gösteriyor. Bu ağrı 5-10 dakika sürebilir ve özellikle merdiven çıkarken, yol yürürken artış gösteriyorsa kalp ile ilgili olma ihtimali yüksektir. Ağrı sırta, kola, çeneye, boyuna, boğaz ağrısı şeklinde de gösterebilir. Bu tür bir durumla karşılaşırsanız en yakın sağlık kurumuna gitmeniz hayati önem taşıyor. Ne kadar erken hastaneye giderseniz yaşama şansınız o kadar artar.

ÖZEL HABER/ATAKAN ÖZTÜRK

Editör: Atakan Öztürk