Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK işbirliğiyle başlatılan sayım kapsamında, bitkisel veya hayvansal üretim faaliyetinde bulunan tüm tarımsal işletmeler (hane halkı, hane halkı ortaklığı, şirket, kooperatif) yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Trabzon Bölge Müdürü İsmail Çapoğlu, tarımsal üretimden nihai tüketiciye kadar uzanan gıda arz zincirinin, tüm tarafların refah zincirini artıracak biçimde doğru, güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek kapsamlı politikalarla yönetilmesi amacıyla tarım sektörüne ilişkin verilerin temin edilerek sürdürülebilir bir kayıt sistemi kurulması amacıyla Genel Tarım Sayımı (GTS) çalışmalarına başlandığını söyleyerek, detaylı bilgi verdi.

Valilik Makam Toplantı Salonunda Vali Muammer Erol ve basın mensuplarının da hazır bulunduğu toplantıda bir sunum yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Trabzon Bölge Müdürü İsmail Çapoğlu, “Bu kapsamda İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı yaklaşık 129 bin bitkisel üretim işletmesi ve 30.500 hayvancılık işletmesi ile İlçe Müdürlüklerinde yüz yüze veyahut e-devlet üzerinde oluşturan modül üzerinden anket çalışmaları 23 Temmuz 2025 tarihinde başladı. Yüz yüze yapılan anketlerde 94 TÜİK geçici personeli ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli 74 personel görev yapmaktadır. Anket ile tarım politikalarına ışık tutacak yapısal verilerin arazi, hayvan, alet ve makine varlığı, sulama, işgücü gibi elde edilmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.

“Tarımsal faaliyet bitkisel veya hayvansal üretim gerçekleştiren tüm tarımsal işletmeler hane halkı, hane halkı ortaklığı, şirket, kooperatif gibi sayım kapsamındadır” diyen Çapoğlu, ”Çalışmanın referans dönemi, 1 Ekim 2024- 30 Eylül 2025 tarihleri arası dönemi kapsayan 2025 üretim yılıdır. Saha çalışması, tam sayım kapsamında derlenecek veriler ile örnekleme yoluyla derlenecek işgücü verileri için Temmuz 2025'te başlayacak ve 2025 yılı sonuna kadar devam edecektir. Örnekleme yoluyla derlenecek diğer verilere ilişkin çalışmalar, 2026 yılında gerçekleştirilecektir. Ordu, illere göre tamamlanma oranı açısından yüzde 35 ile ilk sırada yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber merkezi