KASTAMONU (AA) - YUSUF ÇELİK - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde marangozluk yapan 35 yaşındaki Yaşar Keskin, gelişen teknolojiyle kapanma noktasına gelen atölyesinde, artık ahşap malzemelerinden davetiye ve hesap kutusu ile sebzelik gibi çeşitli ürünlere yönelerek ayakta kalmayı başardı.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıl önce marangozluğa başladığını ve kendi atölyesini açarak yıllardır hizmet verdiğini söyledi.

Teknolojinin gelişmesiyle ahşap işlerinin artık büyük fabrikalarda yapıldığını belirten Keskin, "Zor günler yaşamaya başladım. Atölyemi kapatmak zorundaydım. Fabrikalardan ahşap artıklarını toplamaya başladım. Sonra bu artıklardan fabrikaların üretmediği ürünlere yöneldim. Davetiye kutusu ve restoranlarda müşteriye sunulan hesap kutularını yapmaya başladım. Sebzelikler yaptım. Hatta masa ve sandalye bile yaptım" diye konuştu. 

Bu sayede atölyesini kapatmaktan kurtardığını aktaran Keskin, şöyle devam etti:

"Bu baş döndürücü gelişmelere bizim gibi küçük esnafın ayak uydurması mümkün değil. Benim iş yerimde bir ayda ürettiğim ürünleri fabrikalar bir günde üretiyorlar. Hem üretim hem de fiyat anlamında gelişen sanayiyle baş edemeyeceğime göre bende başka yoldan geçimimi temin etmenin çarelerini aradım. İlçemizde ahşap sanayi üzerine faaliyet gösteren fabrikaları ve iş yerlerini gezerek topladığım malzemelerden aylarca uğraşarak çeşitli ürünler elde ettim. Kiliselere oturma sırası bile yaptım."

- "Taleplere yetişemez oldum"

Kısa bir süre sonra değişik şehirlerden talepler almaya başladığını aktaran Keskin, "Bu ürettiklerimin dışında müşterilerin istekleri doğrultusunda değişik ürünler yapmaya başladım. Şimdi ise taleplere yetişemez oldum. Bir çok üniversite bana ulaşarak geri dönüşümle ilgili yaptığım çalışmalara destek olmak istediklerini iletti. Artık malzemeleri ekonomiye kazandırdığım ve iş yerimi kapatmadan yeniden para kazanmaya başladığım için çok mutluyum" ifadelerine yer verdi.

Keskin, ürünlerini İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Hatay başta olmak üzere Türkiye'nin değişik kentlerine pazarladığını kaydetti.

Kaynak: aa