GÜMÜŞHANE (AA) - İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane'de katı atık sorununa ilişkin yapılan çalışmalar kapsamında akademisyenler, imamlarla işbirliği yaparak, geri dönüşümün önemi, hutbe ve dini sohbetlerle gündeme getirilerek halkın bilinçlendirilmesi sağlanacak.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Nas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de günde yaklaşık 100 bin ton çöp oluştuğunu belirterek, bu rakamın yıllık 30-35 milyon tona ulaşabildiğini söyledi.

Çöplerin toplanması, taşınması, zararsız hale getirilmesinin büyük maliyetler gerektirdiğine işaret eden Nas, "Sorumluluk yerel yönetimlerde olunca ister istemez bunun altından kalkmak adına kolay yoldan vahşi, düzensiz depolama dediğimiz ya da su kaynaklarına yakın yerlere, vadilere dökülmesi yoluna gidiliyor. Bu da çevre kirliliğe sebep oluyor" dedi.

Bilinçli bir programla çöplerin yaklaşık yüzde 50-60'ının geri kazanılabileceğini dile getiren Nas, "Bu da yaklaşık 5-6 milyar dolarlık bir kazanım demektir. Katı atığın miktarının azaltılması, geri dönüşüm ve geri kazanımla mümkündür" ifadesini kullandı.

Nas, Gümüşhane'de Topal mevkisinde, vadi içerisinde, özellikle de Harşit Çayı yatağında geçmişte bazı çöp dökme olaylarıyla geçmişte karşılaştıklarına vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Bu süreç son yıllarda azalmış ancak Harşit Çayı kenarında bulunan konutlardan, özellikle akşam ve gece saatlerinde, biraz da kolaycılığa kaçılarak Harşit Çayı’na çöp atıldığını görüyoruz. Kendilerinden uzaklaştırdıkları bu katı atık, birkaç kilometre aşağıda çevresel kirliliğe yol açıyor. Katı atıklardaki sızıntı suların yol açtığı kirlilik, evsel atık sularının kirliliğinden çok daha fazladır."

- "Yapılacak ilk iş, halkın bilinçlendirilmesidir"

Nas, katı atıkta en büyük sıkıntının halkın bilinçlendirilmemesi olduğuna vurgu yaparak, "Geri dönüşüm için bilinçlendirmeyi sürdürüyoruz. Önce kendi öğrencilerimize, ardından çevremize anlatmaya çalışıyoruz. Katı atıklar konusunda yapılacak ilk iş halkın bilinçlendirilmesidir. Eğer katı atıkları yerinde azaltamıyorsak sonrasında toplanması ve taşınmasında özellikle yerel yönetimler açısından sıkıntılara sebep olur" diye konuştu.

Katı atıkların meydana getirebileceği olumsuzlukların önüne geçilmesi için çalıştıklarını anlatan Nas, akademisyenler olarak hazırlayacakları projeyle halkın bilinçlendirilmesi amacıyla müftülükle işbirliği yapacaklarını ifade etti.

Nas, akademisyenler olarak rakamsal olarak konuştukları için halka gerekli bilgiyi veremediklerini dile getirerek, "Bu nedenle halkımızın, hocalarımız, imamlarımızla bilinçlendirilmesinin daha kolay sağlanacağını düşünüyoruz. Konunun, hutbelerde, dini sohbetlerde halkımıza çok daha rahat anlatılabileceği kanısındayız. Akademisyenler olarak hocalarımızla, imamlarımızla yapacağımız ekip çalışmasıyla katı atık konusunda halkımızı bilinçlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Özellikle poşet konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğine işaret eden Nas, "Yaptığımız alışverişlerde bol miktarda poşet alıyoruz ve doğaya bıraktığımız bu poşetler çok uzun sürede bozulmadan çevreye zarar veriyor. Bu nedenle poşet yerine fileleri tercih etmemiz bizim açımızdan daha iyi olacaktır" dedi.

Kaynak: aa