DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı'na ilişkin, "Türkiye'de arıcıların teknolojiyi bir tık daha ileride kullanabilmeleri için sektörün sanayiyle buluşması şart" dedi.

Kekeçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23-24 Ekim'de uygulanacak projenin sanayiciler, arıcılar ve bilim insanlarını buluşturacağını belirterek, makine teknolojileri, arı ürünleri ve kozmetik sanayisi, eczacılık sektörü, gıda sanayisi gibi farklı alanlarda yeni fikirlere sahip olunduğunu anlattı.

Önemli olanın sanayicilerin yeni fikirlere yatırım yapması olduğuna dikkati çeken Kekeçoğlu, "Etkinlikte yurt içi ve dışından birçok katılımcı yer alacak. Bilim insanı fikrini sunacak, sanayici bu fikre yatırım yapmak için dinleyecek. Arıcı o yeniliği takip etmek isteyecek. O platformda sektörün tüm ayakları bunları tartışacak" şeklinde konuştu. 

Daha önce hiç duyulmayan 30 projenin, sanayiye katkısı, sürdürülebilirliği, kullanıma uygunluğu ve bütçesi yönünden, 20 kişiden oluşturulacak bilim kurulunda değerlendirileceğini aktaran Kekeçoğlu, şunları söyledi:

"Kuruldaki hocalarımızın tamamı, arıcılıkla uğraşan ve sektörde bulunan kişilerdir. Puanlama yapılacak ve puanlama neticesinde ilk üç ödüllendirilecek. Birinciye 6 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye ise 2 bin lira verilecek. Önemli olan bu ödüller değil, proje fikrini dinleyip de beğenen sanayicilerin o kişiyle irtibat kurup, 'Gel, senin projene yatırım yapayım' diyerek bir araya gelmeleridir. Bizim için önemli olan o projenin hayata geçmesidir.

Türkiye, kovan ve arı sayısıyla bal verimi bakımından ikinci sırada. Alternatif arı ürünlerinin kullanımı, teknoloji ve kovan başına verim bakımından çok gerilerde. Etkinlikteki amacımız, teknoloji kullanımını arttırmak, yeniliklere açık olmak."

Kaynak: aa