ARTVİN (AA) - Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü törenle kutlandı.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Demirel'in kentin düşman işgalinden kurtuluşunu anlatmasıyla devam etti.

Ardından, Artvin Valiliğince hazırlanan "Geçmişten Geleceğe Artvin" konulu sinevizyon gösterisi yapıldı. 

Öğrencilerin şiirler okuduğu törende konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin'in kurtuluşunun 94. yıl dönümünü bir kez daha büyük sevinç, coşku ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Milletimizin bağımsızlığa olan tutkusu ve bağlılığı, yurdun dört bir yanında olduğu gibi bundan tam 94 yıl önce 7 Mart 1921′de Artvinimizde de tezahür etmiştir" dedi.

Kurtuluş günlerinin maziyi yeniden hatırlamak ve geleceğe ufuk tutma günleri olduğunu ifade eden Kocatepe, "Artvin, Kurtuluş Savaşı öncesi, yani 35 yıl önce sık sık düşman işgali dolayısıyla el değişmiş bir ilimizdir. Burası adeta bir nöbet mahalliydi. Burada zayıf olan yaşayamıyordu. Bugün de, yarın da. Artvin ülkemizin kilidi adeta. Bu kilit daha önce Ahıska idi. Artvin'de bu kilidi sağlam tutma zamanı. Artvin'e ne yaparız da yaşanabilir bir hale getiririz, uğraşımızı budur" diye konuştu.

Tören, gün dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve Artvin Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu halk oyunları ekibinin gösterisiyle sona erdi.

Törene, Vali Kemal Cirit ve Belediye Başkanı Kocatepe'nin yanı sıra İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Emniyet Müdürü Hamdi Aslan, daire amirleri, askeri erkan ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: aa