ARTVİN (AA) - Artvin’de “2. Çoruh Havzası Yönetim Heyeti”  toplantısı gerçekleştirildi.

Artvin Valiliği Çoruh Toplantı Salonu'nda, Vali ve 2. Çoruh Havzası Yönetim Heyeti Koordinatörü Kemal Cirit başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Önder Coşkun, Artvin Belediye Başkanı Aydemir Akköy, DSİ 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Planlama Şube Müdürü Burhan Fuat Çankaya, Havza Yönetimi İzleme ve Tahsisler Şube Müdürü Menderes Turan, DSİ Genel Müdürlüğü Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği ile İlişkiler Şube Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Özgür Aydıncak ile Artvin, Bayburt ve Erzurum illerinin ilgili daire amirleri katıldı.

DSİ 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan, Çoruh Havzası Yönetim Heyeti 2. Toplantısı sunumunu gerçekleştirerek,  ülke genelinde 25 su havzası bulunduğunu belirtti.

Çoruh Havzası içerisinde Artvin, Bayburt ve Erzurum illerinin yer aldığını ifade eden Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından denizler hariç, kıyı suları dahil olmak üzere yüzeysel sular ve yeraltı sularının bütüncül bir yaklaşımla korunması ve planlanmasına yönelik havza koruma ve yönetim planlarının hazırlanması ve uygulanması için kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve uygulamaların takibini yapmak üzere toplantının düzenlendiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Planlama Şube Müdürü Burhan Fuat Çankaya, Çoruh Havzası Yönetim Kurullarının teşekkülü, görevleri, çalışma usül ve esasları tebliği hakkında sunum yaptı.

Havza Yönetimi İzleme ve Tahsisler Şube Müdürü Menderes Turan ise Havza Koruma Eylem Planları konusunda heyete bilgilendirmelerde bulundu.

Artvin Valisi ve Havza Koordinatörü Sayın Kemal Cirit,  burada yaptığı konuşmada, Çoruh Nehri’nin ve Çoruh Havzası’nın Artvin ve Türkiye için önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Cirit,  "Bayburt'tan yolculuğuna başlayan Çoruh, Erzurum üzerinden Artvin ve nihayetinde Gürcistan Batum'dan denize kavuşuyor. Yaklaşık 431 kilometrelik bir uzunluğu var. Bunun da 200 kilometrelik bölümü Artvin il sınırlarından geçiyor. Yani yaklaşık yüzde 50'lilk kısmı ilimiz topraklarından geçiyor demektir.  Bu tabi çok önemli bir durum.. Bu havza üzerinde birçok HES projesi mevcut. Büyük barajları var. Türkiye'nin en önemli barajları Artvin ilinde yapıldı. HES konusunda 71 milyar kw/saat'lik potansiyelimiz var. Çoruh Havzası da bunun yaklaşık 16 Milyar kw/saatlik bölümünü üzerinde taşımakta. Bu da hidroelektrik anlamında yüzde 21'lik kısma tekabül eder. Bu noktada Çoruh Nehri Çoruh Havzası Stratejik olarak Türkiye'nin en önemli nehirlerinden birisidir" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ın havza planlanmasını önemsediğini belirten Vali Cirit, şöyle devam etti:

"Havza yönetimini planlarken hem kuraklık konusunda bir çalışma olacak, hem taşkın planlaması konusunda çalışmalar olacak. DSİ Genel Müdürlüğümüz bu alanlarda çalışmalarını yürütmekte. Biz de açılışlarını yapmaktayız. Bu tür etkinlikler içine Artvin Çoruh Üniversitesi'ni de dahil etmekteyiz.  Diğer illerimizde bildiğim kadarıyla üniversitelerin ilgili bölümlerini bu işin içine dahil ederek işlerini yapmaktadırlar. İlerleyen süreçte yerel yöneticileri ilgilendiren husus, su kalitesinin izlenmesi. Biz de bundan sonraki süreçte yapılacak olan her tür faaliyette içme suyunun kalitesini izleyerek yolculuğumuza devam edeceğiz. Sıkıntılı bir durum olursa belediyelerimizle iş birliği yapacağız. Belediyelerimizden isteğimiz, atık su altyapı ve katı atık bertaraf tesislerini yapmaları. Bu konuda en büyük sorunu yaşayan illerden birisi de Artvin'dir henüz kanalizasyon anlamında ciddi bir çalışmayı gerçekleştiremedik ama protokoller imzalandı. Orman Su İşleri Bakanlığımızla birlikte Artvin Belediyesi de yapacak. Eğer belediyelerimiz bu üzerilerine düşen görevi yapmazlarsa kamunun diğer kurumlarıyla karşı karşıya gelmesi gibi bir durum ortaya çıkar ki biz bunu hiç arzu etmekteyiz. Koordinatör valilik Artvin olmak üzere Erzurum ve Bayburt valiliklerimizin de bu konuyu hassasiyetle takip edeceğine olan inancım tamdır."

- Vali Cirit, terörü kınadı

Ülkede son günlerde artan terör olaylarını da kınayan Vali Cirit, "Ben buradan şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet,  ülkemize ve şehit yakınlarımıza başsağlığı diliyorum. Bir başsağlığı da Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na vermek istiyorum. Sayın Bakanımız annesini kaybetti. Buradan bir kez daha Sayın Bakanımıza başsağlığı dileklerimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Yaklaşık bir saat süren toplantı, Çoruh Havzası Yönetim Heyeti’nin oluşturulmasının ardından sona erdi.

Kaynak: aa