ÇORUM (AA) - Av turizmi faaliyetleri kapsamında Çorum'a gelen Macar ve Sırp avcılar, 4 bin 630 lira karşılığında 20 yaban domuzu avladı. 

Türkiye'de son yıllarda turizm sektörünün vazgeçilmez kollarından biri halini alan av turizminin Çorum'da da canlandırılması için Orman ve Şu İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğünce çalışmalar yürütülüyor.

Başta Balkan ülkeleri olmak üzere domuz avı için Türkiye'yi tercih eden yabancı avcıların ilgisi nedeniyle il genelinde 33 avlak alanı belirlenerek, tescili yapıldı. 

Avlak sayısındaki artış ve domuz popülasyonunun fazla olması nedeniyle Çorum'u tercih eden biri Sırp, 9'u Macar 10 yabancı avcı, Orman ve Şu İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğü'nün denetimi ve av klavuzları eşliğinde Osmancık ilçesindeki ardıç mevkisinde yaban domuzu avladı. 

Gruplar halinde dağlık arazilerde ava çıkan avcılar, 5 gün boyunca 20 yaban domuzu avladı. Vurdukları domuzlarla fotoğraf çektiren avcılar, ayrıca domuzların dişlerini de hatıra olarak kendileri alıyor. 

Çorum'da avlanan yabancı avcıların, turizm şirketine 3 bin avro ödedikleri, ayrıca Orman ve Şu İşleri Bakanlığı hesabına vergileri dahil yatırdıkları 618 lira karşılığında da iki yaban domuzu vurma hakları bulunduğu öğrenildi.

İki domuzu avladıktan sonra avlanmaya devam etmek isteyen avcıların, vurdukları her domuz için 230 lira daha ödemeleri gerektiği belirtildi.

- Başvurularda artış var

Orman ve Şu İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürü Mahmut Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelindeki avlak sayısındaki artışın, av turizmi organizasyonu yapan şirketlerinin de ilgisini çektiğini, av yapmak isteyenlerin başvurularında ise bariz artış olduğunu söyledi.  

Bölgeye son olarak gelen Sırp ve Macar avcıların 5 gün boyunca domuz avı yaptığını ve 20 yaban domuzu avladıklarını dile getiren Temel, "Yapılan av organizasyonlarından 4 bin 630 lira gelir elde edilmiştir. Elde edilen gelirin yarısı avın vurulduğu köylerin tüzel kişilik hesaplarına aktarılacaktır. Bugüne kadar ilimize yaban domuzu avı yapmak üzere 103 yabancı avcı gelerek 113 yaban domuzu avlamışlardır. Av organizasyonlarından elde edilen toplam gelir yaklaşık 37 bin liradır. Av turizmi sayesinde hem köylere kaynak aktarılıyor hem de ürünlere önemli ölçüde zarar veren yaban domuzlarının sayısı kontrol altına alınıyor" ifadelerini kullandı. 

Temel, 10-19 Şubat tarihlerinde Bulgaristan uyruklu 11 avcının katılımıyla Cemilbey, Fındıcak ve Sütlüce avlaklarında yaban domuzu avı yapılacağını, hazırlıkların bu yönde tamamlandığını kaydetti.

Kaynak: aa