TRABZON (AA) - HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Bıçaklarıyla ünlü Trabzon'un Sürmene ilçesinde 35 yıldır el yapımı bıçak üreten Remzi Sönmez, insanların fabrika çıkışlı bıçaklara rağbet göstermesi nedeniyle büyük güçlüklerle yaptığı birbirinden farklı bıçakları süs eşyası olarak satıyor.

İlçe merkezindeki Soğuksu Mahallesi'ndeki evinin yanında oluşturduğu atölyede Sürmene bıçağı üreten Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından öğrendiği mesleğe 15 yaşında başladığını belirtti.

Sürmene'de 150 yıldır bıçak üretimi yapıldığını, gelişen teknoloji nedeniyle el yapımı bıçakların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Sönmez, "El yapımı bıçağın en önemli özelliği çeliğin usta tarafından kızgın ocakta dövülerek şekillendirilmesidir. Ocakta taslağı çıkarılan bıçağın daha sonra sap kısmı oluşturuluyor. Sap işleminin ardından da lehim, parlatma ve keskinleştirme yapıyoruz" dedi.

Bıçaktaki en önemli unsurun sap kısmı olduğuna işaret eden Sönmez, şöyle konuştu:

"Fabrikalarda yapılan bıçakların neredeyse tamamı plastik malzemedendir. Biz ise çok daha farklı bir metotla bıçaklara sap ekleme işlemi yapıyoruz. Sap kısmında manda ve geyik boynuzlarının yanı sıra kemik kullanıyoruz. Bu malzemeler bıçağın ve sapın çok daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Mesleğimizin temsilcilerinin azalması nedeniyle bu ürünleri bulmakta da zorluk çekiyoruz. Mesela manda boynuzunu bulabilirsek kilosunu 70 liradan satın alabiliyoruz."

- "Artık süs eşyası olarak kullanılıyor"

El yapımı bıçakların kalitesi ve isteğe göre 60 ila 400 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını vurgulayan Sönmez, "Fabrika üretimi bıçaklar 20 liradan başlıyor. İnsanlar günümüzde bıçaktaki sanattan ziyade kesip kesmediğine bakıyor. Ben bir günde en fazla 3 üretirken fabrikalar 3 bin bıçak üretiyor. Bu durumda vatandaşın ilk tercihi biz olmuyoruz. Bizi çevresinden duyan insanlar genellikle sipariş veriyor ancak onların verdiği siparişle geçinmek çok zor. Çünkü ayda en fazla 4 ya da 5 bıçak siparişi alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sönmez, ürettiği çoğu bıçağı da satılması için komisyon karşılığında ilçe merkezindeki bıçak mağazalarına bırakmak zorunda kaldığını kaydetti.

Kaynak: aa