ARTVİN (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 7. Bölgesel İstişare Toplantısı, Artvin'de gerçekleştirildi.

DSİ 26. Bölge Müdürlüğündeki toplantının açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ahmet Ercan Topçu, hükümetin Türkiye'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümü 2023 için çeşitli hedefler ortaya koyduğunu anımsattı.

"Buna göre milli gelirimizin 2023 yılında 2 trilyon dolara ulaşması, kişi başına gelirin 25 bin dolar olması, ihracatımızın 500 milyar dolara yükselmesi, işsizlik oranının yüzde 5'e düşmesi, enflasyon ve faiz oranlarının yeterince düşürülmesi ve tek haneli rakamlara düşürülmesi ve sabitlenmesi hedeflenmektedir" diyen Topçu, şunları kaydetti:

"Bu hedeflere ulaşmak için her yıl ayrı ayrı hedefler belirlenmiştir. Bu hedeflere ulaşmak için kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre önemli görevler düşüyor. Bakanlığımız ise bu noktada daha ayrı yere sahiptir çünkü kalkınmanın en önemli unsurları bakanlığımızın görev alanları içindedir. İlerlemenin anahtar kelimeleri bilim, sanayi, teknoloji, yenilik ve girişimdir. Bütün bunların uygulama alanları ise sektörler sanayi, teknoloji, tarım ve hizmetler sektörleridir. Özetle şunu söylemek istiyorum, bakanlığımızın çalışmalarıyla sanayi, teknoloji, tarım ve hizmetler sektörünün tümünün önünü açabilecek araçlara sahiptir." 

Topçu, bakanlığın bu noktada da her türlü öneriye, yapılacak çalışmalara açık olduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Yenilikçi ve toplumsal kültür oluşturmak, yeni fikirleri ve analitik düşünmeyi teşvik eden eğitim sistemi kurmak, öncü beyinler yetiştirmek, kavrayan, analiz eden uygulamalara aktaran bireyler oluşturmak, bilgi ekonomisine geçerek katma değeri yüksek ürünlerin üretimini yapmak, yenilik ekosistemini geliştirmek, Ar-Ge harcamalarını artırarak daha yenilikçi ekonomik altyapıyı kurmak, kamu-üniversite-sanayi işbirliklerini geliştirmek, gelişmiş ülkelerden sadece teknoloji transferi değil, aynı zamanda bilgi akışını sağlamak... Bunlar belki akademisyenlerin yurt dışından ülkeye dönmeleri ve ortak çalışmalarıyla olabilir."

- Vali Kemal Cirit

Vali Kemal Cirit de Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine değinerek, "Artvin olarak katkı sunabileceğimiz, Kafkaslara açılan Sarp Sınır Kapısı'na sahibiz. Dolayısıyla bu ihracat hedefini gerçekleştirebilecek üretici kesimin önünün açılması noktasında bizlerin de ciddi anlamda beklenti içinde olduğunu ifade etmek istiyoruz" dedi.

Cirit, yoğunluk bakımından Sarp Sınır Kapısı'nın 3. sırada olduğuna dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Atatürk ve Antalya havalimanlarından sonra 3. sıradayız ama kara hudut kapılarına baktığımız zaman Kapıkule'den bile yoğun yaya trafiğine sahibiz. Burası yıllık 6,5 milyon insanın geçişine ev sahipliği yapıyor. Günlük ortalama 18 bin kişi giriş çıkış yapıyor. Dolayısıyla ülkemizin ana çıkış kapılarından biri. 2023 hedeflerimizde de ihracatımızda ciddi rol oynayacak kapılarımızdan birisidir. Tır trafiğinin yoğunluğundan dolayı Borçka Muratlı'da kapı açılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor.  Bunda Türkiye açısından sorun yok. Gürcistan'ın, bazı baraj ve HES yapımlarından dolayı karar vermesini beklemekteyiz."

Toplantı, Topçu'nun "62. Hükümet Programı, 10. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Plan" konulu sunumuyla sona erdi.

Toplantıya Artvin, Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Gümüşhane ve Bayburt'taki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerinin yöneticileri, KOSGEB yetkilileri, ticaret ve sanayi odalarının yönetim kurulu başkanlarıyla davetliler katıldı.

Kaynak: aa