BOLU (AA) - Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, "Sokakta mantar satışını minimize etmeye çalışıyoruz" dedi.

Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde çok sayıda vatandaşın mantar zehirlenmesi şikayetiyle hastanelere başvurduğunu belirterek, bu olayın tamamen bilinçsiz tüketimden kaynaklandığını vurguladı.

Tüketicileri rastgele mantar toplamamaları konusunda uyardıklarını bildiren Taş, "Çünkü mantar toplamak uzmanlık isteyen bir iş. Bunların zehirli veya zehirli olmayanı ile yararlı veya yararsız olanını ayırt etmek gerekiyor. Bunu her önüne gelen, her şekilde topladığı zaman ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor. İnsanlarımız hayatlarını kaybedebiliyor" diye konuştu.

Taş, şu ana kadar mantardan kaynaklı ölüm yaşanmamasının sevindirici olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Şu ana kadar hamdolsun ciddi sıkıntılar oluşmadı ama bu olmayacak anlamına gelmiyor. Onun için vatandaşlarımız bildikleri yerden, özellikle marketlerimizde resmi etiketli, belgeli, patentli mantarları tüketmeli, herhangi bir risk unsuru olmayan mantarlar yemeliler. Bu olmazsa, geri dönüşümü mümkün olmayan yaralar ve zararlar meydana gelebilir."

Çok sayıda köylünün, ormanlık alanlardan topladıkları mantarları şehir merkezinde sattığını dile getiren Taş, "Biz bunların denetimlerini yapıyoruz. Yalnız yerel ve yöresel ürünler olduğu için sokaklarda bu tür satışlar oluyor. Bunu minimize etmeye çalışıyoruz. Bunu çiftçilerimizin geçim kaynaklarını tamamen kaldırmadan kontrol altına alıyoruz" ifadesini kullandı.

Taş, mantar satıcıları ve tüketicilere yönelik eğitim programı hazırladıklarını sözlerini ekledi.

Kaynak: aa