BOLU (AA) - Bolu'da sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğiyle mücadele çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği kapsamında çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Çalışmalar kapsamında, il merkezinde ve ilçelerde tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine maruz kalabilecek 6 yeraltı suyu olmak üzere toplam 17 su kaynağının belirlendiği vurgulandı.

Alınan numunelerin analizlerinin laboratuvar donanımına sahip mobil araçlarda değerlendirildiği, elde edilen verilerin nitrat bilgi sistemine online olarak işlendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tarım alanlarında kullanılan bilinçsiz ve aşırı gübre kullanımı nitrat kirliğine sebep olmakta, toprakta kalan fazla nitrat yer altı sularına kadar ulaşarak içme suyunu da kirletebilmektedir. Bunu önlemek için düzenli ölçümlerle sularda nitrat oranı belirleme çalışmaları devam etmektedir. Nitrat direktifinin uygulanması, toprağı, çevreyi, insan sağlığını tehdit eden olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır."

 

Kaynak: aa