SAMSUN (AA) - FATMA KALAY / FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'un Atakum ilçesinde bir hayvansever tarafından ölmek üzereyken bulunan ve "Kırpık" adı verilen köpek, "uyutulması gerekir" denilmesine rağmen 2 aydır özenle bakılarak yaşatılmaya çalışılıyor.

Atakum'da bir veteriner kliniğinde seruma bağlı yaşam savaşı veren Kırpık'ı yaşatmak için hayvansever Ceyhan Deniz ile veteriner hekim Elif Köse adeta seferberlik ilan etti. 

Ceyhan Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 ay önce yolda ölmek üzereyken bulduğu köpeğe "Kırpık" adını verdiğini ve hemen veterinere götürdüğünü söyledi. Uyuz nedeniyle tüyleri dökülen ve böbrek yetmezliği olan Kırpık'ın veterinerlerce uyutulması gerektiğinin kendisine söylendiğini anlatan Deniz, bunu kabul etmediğini ve Kırpık'ı yaşatmak için her yolu denediğini belirtti.

Veteriner Hekim Elif Köse'nin Kırpık'a özel tedavi uygulandığını dile getiren Deniz, masraflı olan tedavi için sosyal medyadan hayvanseverlere çağrıda bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Kırpık büyük ihtimalle evde büyütülmüş ve sonra sokağa terk edilmiş bir köpek, verdiği tepkilerden bunu anlıyoruz. Uyuzla başlayan rahatsızlığı, bakımsızlıktan, açlık ve susuzluktan sokağa uyum sağlayamadığı için başka rahatsızlıklara da neden olmuş. Bulduğumda çok kötü durumdaydı. 7 köpeğim vardı, ona da sahip çıktım. Sonuna kadar Kırpık için mücadele etmeye devam edeceğim."

Hasta hayvanın 30 gündür sadece serumla bakıldığını belirten Deniz, Kırpık'ın ilaçlarının ve serumlarının zor bulunduğunu, bu nedenle hayvanseverlerden destek beklediğini ifade etti.

"Kırpık'ın yaşamasını istiyorum" diyen Deniz, "Gözünü dahi açamazken, artık sesimi duyduğunda bana tepki verebiliyor. Kuyruğunu sallayabiliyor. Sevildiğini, onunla beraber olduğumu biliyor. 60 saat bile yaşama ihtimali verilmeyen Kırpık 60 gündür yaşıyor" dedi.

- "Evde yaşayan canlılar sokağa uyum sağlayamıyorlar"

Kırpık'a kliniğinde tedavi uygulayan Veteriner Hekim Elif Köse ise hasta köpeğin kendisine getirildiğinde ileri derecede uyuz olduğunu, kan değerlerine bakıldığında da kronik böbrek yetmezliği teşhisinin konulduğunu belirtti.

Hasta hayvana kan nakli gerektiği için Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesine başvurduğunu ifade eden Köse, şunları kaydetti:

"Burada kan nakli gerçekleşti. Kan naklinden sonra karaciğer panelinde sıkıntı oluştu. Kırpık kliniğe geri geldi. Kırpık'ta herhangi bir ilerleme olamayabileceği, uyutulması gerekebileceği düşünüldü ama biz Kırpık'ı uyutmama kararı aldık. Çünkü kuyruk sallayabiliyor, kalktığında yürüyebiliyor, yaşamaya meyli var. Biz de bu savaşın içine girmeye karar verdik."

Kırpık'ın tedavisi için uzmanlarla görüştüğünü de vurgulayan Köse, Adnan Menderes Üniversitesi'nde Kırpık'ın kan tahlillerinin yapıldığını ve son testlerin güzel çıktığını söyledi.

Kan tahlillerinin 2 günde bir yenilenmesi gerektiğine değinen Köse, "İlk başladığımız döneme oranla böbrek ve karaciğer panellerini düzelttik. Bu da bizim için çok büyük kazanç. Mide kanaması ve burun kanaması problemi yaşıyordu. Bunu kestik. Maddi olarak yardım edemeyecek olanlardan desteklerini, dualarını bekliyoruz" dedi.

Kırpık'ın 6 yaşının üzerinde olduğunu anlatan Köse, hal ve hareketlerine bakıldığında, tuvaletini iç ortamlara yapmamasından, ağzını ve patilerini sildirmesinden evde bakıldığının anlaşıldığını söyledi.

Hayvanlara yapılan en büyük kötülüğün onları sokağa terk etmek olduğunu dile getiren Köse, şu çağrıda bulundu:

"Evcil hayvanları alıyoruz, Sevgililer Günü hediyesi, karne hediyesi diyoruz sonra da sokağa terk ediyoruz. Şunu unutuyoruz, evde yaşayan canlılar sokağa uyum sağlayamıyorlar ve neticede Kırpık gibi rahatsızlanıyorlar."

Kaynak: aa