TOKAT (AA) - Tokat merkeze bağlı Tahtoba köyündeki iki camiden birinin kıblesindeki sapmanın fark edilmesi üzerine imam ve cemaat, mihrabın önünde düz değil çap durarak namazını kılıyor.

Tahtoba köyünde hayırseverlerin desteğiyle yaptırılan ve geçen yıl ramazan ayının ilk günü ibadete açılan Mehmet Akif Ersoy Camisi'nin kıblesinin bir süre önce yanlış olduğu belirlendi.

Köylüler, bunun üzerine durumu Tokat Müftülüğüne bildirdi. Müftülük yetkilileri, köye gelerek kıble belirleme çalışması yaptı.

Yapılan çalışmada, cami kıblesinde 10 derecelik sapma olduğu tespit edildi. Kıblenin yeniden belirlenmesi üzerine imam ve cemaat, namazını mihrabın (Cami ve mescitlerde Kabe yönünü gösteren, duvarda bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk veya girintili yer) önünde düz değil çap durarak namaz kılmaya başladı.

 

- "Bunda dinen bir sakınca yok"

İl Müftüsü Ahmet Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Görevlilerimiz camiye giderek kıble yönünü belirlemek için çalışma yaptı. Camimizin kıblesinde 10 derecelik sapma var. İmam ve cemaat, çapraz durarak namaz kılıyor. Bunda dinen bir sakınca yok. Kıblede 45 dereceye kadar sapma da olsa cami kıblesine göre namaz kılınabilir" diye konuştu.

Caminin inşa edildiği dönemde köyün muhtarı olan Hüseyin Bulut da caminin yapımına 3 sene önce başlandığını söyledi.

Hayırseverlerin desteğiyle yapılan caminin yaklaşık 30 bin liraya mal olduğunu belirten Bulut, "Camimiz, 2013 yılında ramazan ayının ilk gününde ibadete açıldı. Köylülerimizin kıble yönünde tereddütleri vardı. Durumu Müftülüğümüze bildirdik. Müftü Yardımcımız Ahmet Sarıtaşlı ve saymanımız köye gelerek çalışmalar yaptı. 'Camimizin kıblesinde kayma var' dediler. 'Bu da normal' dediler" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa