GİRESUN (AA) - Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Çanakkale Savaşı'na katılan Giresun gönüllü alayının konakladığı köyde Giresunluluk ruhunun yaşatılması adına müze kurulması ve restorasyon çalışmaları gerçekleştireceklerini söyledi. 

Aksu, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu Çanakkale'de ziyaretler gerçekleştirdiklerini, Giresun Belediyesi ile Çanakkale Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzaladıklarını belirtti.

Gezi programı kapsamında Çanakkale Savaşı'na katılan 47. Giresun Gönüllü Alayı'nın konakladığı Salihler köyünü de ziyaret ettiklerini ifade eden Aksu, "Osman Ağa komutasındaki 47. Giresun Gönüllü Alayı, Çanakkale’ye gelerek Salihler köyüne yerleşmiş. Köy halkı kendileri için savaşmaya gelen Giresunlu gönüllülere evlerini vermiş, evler ve hatta ağıllar boşaltılarak gönüllü askerlerin karargahı yapılmıştır. Burada 7 ay kalan yaklaşık 2 bin mevcutlu 47. Giresun Gönüllü Alayı, Çanakkale Savaşı'nda destanlar yazmıştır" dedi.

Aksu, Salihler köyünde Giresunluluk ruhunu yaşatmak, Giresunluların kahramanlıklarını gelecek nesillere aktarmak için köyde müze kuracaklarını, alay askerlerinin kullandıkları evlerde restorasyon çalışmaları başlatacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kurtuluş Savaşı'nda büyük bir kahramanlık gösteren Giresun uşakları, Atatürk'ün yakın koruma görevine getirilmiştir. Çanakkale'ye gelen ve Salihler köyü’e yerleşen dedelerin torunları olarak, bugün üzerimize düşeni yapmalıyız. Çanakkale destanı içinde, Kurtuluş Savaşı içinde ayrı bir yeri olan Gönüllü Giresun Alaylarının verdiği mücadelenin gelecek nesillere ulaşması için Salihler köyünde kullanılan binaların onarılması ve müze haline getirilmesi için gereken çalışma yapılacaktır. Bu vatan için canlarını seve seve verenlere gereken saygıyı gösteren anıtlar yapacağız. O tarihin kalıntılarını, objelerini bir araya getireceğiz. Özellikle bu günlerde yaşadığımız olaylar karşısında, vatanımızın nasıl kazanıldığının, Cumhuriyetin nasıl kurulduğunun, barışın ne kadar değerli olduğunun hatırlatılması gerektiğine inanıyorum."

Kaynak: aa