SAMSUN (AA) - Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği, önümüzdeki dönem fındık üzerinde yürütülecek çalışmalar üzerinde değerlendirme toplantısı yaptı.

İlçe merkezindeki bir restoranda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, birliğin Türkiye'nin en büyük organik üreticiler oluşumu arasında yer aldığını ve her geçen gün büyümeye devam ettiğini söyledi.

Organik fındığın global pazarda istenilen seviyede yer alması için yürütülen çalışmaların devam ettiğini ve uluslararası şirketler ile sürekli iletişim içinde bulunduklarını ifade eden Güney, şunları kaydetti:

"Sorunlarımızın başında fındığımızın kalitesini düşürmek için oynanan oyunlar geliyor. Fındığımızın şuan bulduğu 15 liralık değer gerçek değeridir. Çünkü bizim fındığımız dünyada üretilen en kaliteli fındık ama bu fındığın içine özellikle Gürcistan bölgesinde üretilen fındık karıştırılarak kalitesi düşürülmeye çalışıyor. Bu da global pazarda bizim fındığımızı alan şirketlerin fiyatları düşürmesi anlamına geliyor. Düzgün adımlar atarak bu gibi durumları ortadan kaldırmamız gerekiyor.” 

Üreticileri organik fındık yetiştirmeye yönlendirmenin  gerekliliğine de vurgu yapan Güney, "Bugün dünya pazarında değer gören ürün organik üründür. Bu nedenle çiftçilerimizi organik üretime sevk edip dünya pazarına yönelmemiz gerekiyor. Mesela çalıştığımız firmalardan birisi bizden yılda 400 bin ton organik mısır istiyor ama üreten çiftçimiz yok.  Birçok uluslararası firma ile anlaşma içindeyiz ama onların taleplerini gerçekleştirecek kadar üretim yapamıyoruz. Gelecekte bütün çiftçilerimiz organik tarıma geçecek çünkü dünya pazarı bunu istiyor. Sağlıklı ürün istiyor" diye konuştu.

Kaynak: aa