SAMSUN (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Onların üzüntüsü, 'hortumcu nasıl kaybeder'. Benim de derdim hortumcuya para kaptırmamak. Aramızda dağlar kadar fark var, Ağrı Dağı kadar fark var aramızda" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği mitingde vatandaşlara seslendi. Konuşmasına "Samsun şaha kalkmış" diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, Samsunlulara inandığını ve güvendiğini belirtti.

Vatandaşlar için mücadele ettiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, meydandaki kalabalığın "Başbakan Kemal" sloganları üzerine, "Sloganınız güzel, çok teşekkür ederim. Ama bunun yolu, size sırrını vereyim, bunun yolu çalışmaktan geçer. Nasıl çalışacağız ? Geçen seçimde şu veya bu nedenle CHP'ye oy vermemiş bir vatandaşımızı ikna edeceksiniz. 'Gel arkadaş, beraber gidelim sandığa. Güler yüzde, dost gibi gidelim 6 okun altına mührümüzü basalım' diyeceksiniz" tavsiyesinde bulundu.

- "İki milyon Suriyeliye şu ana kadar 5,5 milyar dolar para harcadık"

AK Parti iktidarının 13 yıldır Türkiye'yi yönettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de 6 milyon 200 bin işsiz bulunduğunu, 17 milyon yoksulun yaşadığını öne sürerek şöyle konuştu:

"Atama bekleyen 350 bin öğretmen adayımız var. Bekliyorlar, 'ne zaman atanacağız' diye. Yanlış dış politika nedeniyle 2 milyon Suriyelimiz var. İki milyon Suriyeliye şu ana kadar 5,5 milyar dolar para harcadık. Ektiği ürünün karşılığını alamayan çiftçiler var. İflas noktasına gelmiş esnafımız var. Ona deyin ki, o vatandaşa, 'Gel kardeşim benim bu söylediklerim doğru mu? Doğru' diyeceksin. Verdiğimiz rakamların tamamına hükumet de itiraz etmiyor. O zaman gel bu tabloyu değiştirelim, bak CHP diyor ki 'Yaşanacak bir Türkiye'. Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz, yaşanacak bir Türkiye kuracağız. 13 yıl kredi verdik, olmadı. Kılıçdaroğlu diyor ki bana sadece 4 yıl için yetki verin, 4 yıl. Dört yılda emin olun 17 milyon yoksul olmayacaktır."

- "Açlıktan ölen Kübra bebeği unutmadım"

CHP iktidarında hiçbir ailenin gelirinin 720 liranın altında olmayacağı sözünü veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Konya'da bir gecekonduda camı kırık diye soğuk algınlığı geçirip ölen, zatürreden ölen Ayaz bebeği unutmadık. Ben Samsun'da açlıktan ölen Kübra bebeği unutmadım. Bakın aradan kaç yıl geçti. Onlar bilmezler, onlar düşünmezler, çocuk sevgisinin bile ne olduğunu bilmezler ama ben bilirim. Ben acıyı da bilirim, Allah kimseye evlat acısı vermesin" diye konuştu.

- "Kadını ailede onurlu yerine oturtacağız"

Türkiye'de 17 milyon yoksulun 3 milyon 700 bin hanede oturduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, aile sigortasını getireceklerini, yoksul ailedeki kadına, bankada hesap açacaklarını kaydetti.

Yoksulluğu bitireceklerini, aylık geliri 720 liranın altında aile kalmayacağını yineleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bana diyorlar ki 'sen o parayı nereden bulacaksın. Ya aile düşünün aylık geliri 200 lira. Buna para vereceğiz, 'nereden bulacaksınız' diyorlar. Bulacağım ve ödeyeceğim kimse merak etmesin. Kadına diyeceğiz ki 'git bankada hesabını aç'. Hesabını açacak. Ailenin geliri 200 lira ise 520 lirasını devlet ödeyecek. 500 lira ise 220 lirasını devlet ödeyecek. 720 liranın altında geliri olan hiçbir aile kalmayacak. Neden kadının banka hesabı? Mutfağı en iyi kadın bilir. Evin geçimini kadın bilir. Kadını ailede onurlu yerine oturtacağız, onurlu yerinde kalacaktır kadınımız" dedi.

- "6 milyon 200 bin kişiye iş bul öpüp başımıza koyalım"

Sokaklarında çatık kaşlı insanların gezdiği değil, güler yüzlü insanların gezdiği bir Türkiye kuracaklarını vaat eden Kılıçdaroğlu, 13 yıldır işsizlerin derdinin çözülemediğini iddia etti. 

Kılıçdaroğlu, her yıl 500 - 600 bin işsiz ordusu yaratıldığını, bir ülkede üretimin olmaması ve istihdamın yaratılmaması halinde işsizlik sorununun çözülemeyeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"6 milyon 200 bin işsizimiz var. Meclis kapanmadan önce Hükumet parlamentoya bir kanun tasarısı sevk etti. Kanun tasarısının adı şu, Yabancıların Çalıştırılması Hakkında Kanun. Yuh çekmeyin, sandıkta gösterin kendinizi. Demokratik yollarla gösterin kendinizi ve onlara şunu söyleyin 'senin ülkende, Türkiye'de 6 milyon 200 bin işsiz var, sen dışarıdan adam getireceksin Türkiye'de çalıştırmak için. Hani var ya bizim güzel bir atasözümüz, 'ayranı yok içmeye...' diye başlar aynen onun gibi. Ya sen 6 milyon 200 bin kişiye iş bul öpüp başımıza koyalım."

- "Ağrı Dağı kadar fark var aramızda"

Kılıçdaroğlu, Bülent Ecevit'in "Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen"sözlerini hatırlatarak, emeklinin sorunlarına değindi.

Emekliye ilk Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş ikramiye vereceğini anlatan Kılıçdaroğlu, bu sözüne hemen itiraz edildiğini, kendisine 'Parayı nereden bulacaksın, emekliye nasıl vereceksin' denildiğini aktardı.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Sanırsın ki her ay 10 bin lira para vereceğiz. Yok böyle bir şey. İnsanca yaşaması için, iki bayramı huzur içinde geçirmesi için, torunu çoluk çocuğu ile beraber olması için, Kurban Bayramı'nda kurbanını kesmesi için... Ne var bunda? 'Parayı nereden bulacaksın' diyor. Samsun'dan sesleniyorum, Ankara'dakiler duysun. CHP iktidarında sözüm söz, namus sözü, o kaçak saraya bağlanan bütün hortumları keseceğim" ifadelerini kullandı.

"Onlar sanıyorlar ki 'emekliler de bizim gibi, emekli ikramiye alınca koşa koşa gidecek İsviçre'ye. İsviçre bankalarına hesap açacak'" diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Ya ne veriyoruz zaten. Bin lira, bin lira. 300 lira, 300 lira ikramiye veriyoruz. Ne yapacak? Gidecek bakkaldan alışveriş yapacak. Ne yapacak, pastahaneye gidecek. Ne yapacak, manava gidecek. Ne yapacak, Kurban Bayramı'nda kurbanını alacak, şekerini çikolatasını alacak. Kim kazanacak ? Emekli kazanacak. Kim kazanacak ? Esnaf kazanacak. Kim kazanacak ? Toptancı kazanacak. Herkes kazanacak hortumcu kaybedecek. Onların üzüntüsü, 'hortumcu nasıl kaybeder'. Benim de derdim hortumcuya para kaptırmamak. Aramızda dağlar kadar fark var, Ağrı Dağı kadar. Ağrı Dağı kadar fark var aramızda."

(sürecek)

Kaynak: aa