BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Japonya'dan gelen 12 kişilik ekibin, Yedigöller bölgesinde yaptığı perdeleme çalışmasıyla çığ tehlikesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Japonya Kalkınma Ajansı ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, Yedigöller Ayıkayası bölgesinde çığ önleme çalışmasına başlandı. 

Kurdukları raylı sistem sayesinde bölgeye ulaşan ekip, çalışmalarını 15 Haziran'da bitirmeyi hedefliyor.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 2 milyon lira olan maliyetinin Japonya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığını belirtti.

"Bu projeler kapsamında ülkemizde 'Çığ' Projesi adı altında, ilgili firma tarafından örnek bir çalışma gerçekleştirilmek istendi" diyen Şahin,  "Bu bağlamda Orman Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğu protokol kapsamında Yedigöller Mili Parkı'na giden güzergah üzerinde bu projeyi gerçekleştirmiş oldu. Buradan çıkan sonuçlara göre diğer bölgeler için bir adım atılacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Şahin, söz konusu Japon firmanın bölgedeki çalışmalarına 2013 yılında başladığına işaret ederek, "Çalışma zemin etütleriyle birlikte başladı. 15 Haziran tarihinde de sona erecek. Japonya'dan 12 kişilik bir ekip bölgede çalışmasını sürdürüyor. Buradaki çalışma çığ perdesi olarak gerçekleştirildi. 4 kademeden oluşan kafes telleri çığın başlangıç noktasından itibaren aşağıya doğru yerleştirdiler" şeklinde konuştu.

-"Çalışma pilot bir proje"

Firması yöneticisi Aizawa Junichiro ise projenin Japonya'daki bir üniversitede görev yapan bir profesör tarafından geliştirildiğini vurguladı.

Japon profesörün Türkiye ziyaretinde çığ önleme çalışması yapan firmaların olmadığını tespit ettiğini kaydeden Junichiro, şunları söyledi:

 "Profesör, Türkiye'de böyle bir uygulamanın iyi olacağını düşünmüş ve dile getirmiş. Bunun üzerinde biz de firma olarak Türkiye'de böyle bir çalışma yapmak istedik. Çalışma pilot bir proje. Böyle eğimi yüksek olan yerlerde bu tarz çalışmalar olmadığı zaman çığ düşme riski çok fazla. Bunu önlemek için çalışmalar yapılması gerek. Türkiye'de bu çalışma bizim için de bir ilk olacak. Bu projeden sonra böyle çalışmalar olursa biz de yavaş yavaş ilerlemeyi düşünüyoruz."

Kaynak: aa