GÜMÜŞHANE (AA) - İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane Üniversitesinde görevli bir grup akademisyen, projelerde ihtiyaç duyulan ve laboratuvarlarda kullanılan bazı cihaz ve donanımları, maddi anlamda üniversiteye yük getirmemesi için kendileri tasarlayarak üretiyor.

Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafız Maden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel olarak kullanılan cihazların dışardan temin edilmesinin üniversiteye maddi yük getirdiğini, bu amaçla akademik personel olarak kendi cihazlarını üretmeye karar verdiklerini söyledi.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanlığı öncülüğünde, farklı bölümlerdeki akademisyenlerin katılımıyla "Cihaz ve Ekipmanların Tasarlanması ve Geliştirilmesi Disiplinler Arası İşbirliği Çalışması Projesi//ni yürüttüklerini belirten Maden, başkanlık ettiği projenin, Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün (GÜBAP) finansmanıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Projede, farklı disiplinlerdeki bilgi ve becerilerin birleştirilmesi ve yer bilimlerinde ürün haline dönüştürülmesinin amaçlandığını dile getiren Maden, "Proje sayesinde, üniversitemizde gerçekleştirilen çeşitli projeler için ihtiyaç duyulan ve laboratuvarlarda kullanılan cihaz ve donanımlar, üniversite imkanlarıyla daha ekonomik tasarlanıp hizmete sunulacaktır. Bu amaçla, maden aramalarında kullanılmak üzere yerin manyetik alanını ölçen proton manyetometresi, depremlerin ölçülmesi ve kaydedilmesi amacıyla sismograf, zemin etüt çalışmalarında kullanılmak üzere P ve S dalgası sismik kaynağı gibi 9 farklı ürün tasarımı yapılacak" diye konuştu.

Maden, yaptıkları ilk cihazın sismograf olduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Cihazımızı 10 kişilik ekiple hayata geçirdik. Sismograftan gelen verileri bilgisayarımızda rahatlıkla görebilmekteyiz. İki haftadır çalışan cihazımızda ilimizde herhangi bir depreme rastlanmadığını rahatlıkla görüyoruz. Cihazımız 24 saat çalışmaktadır. Sismograf, 3 bin liraya mal oldu. Böyle bir cihazı yurt dışından almaya kalsak 50-100 bin lira arasında ödeme yapacaktık."

Doç. Dr. Maden, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle il genelinde pilot okul seçilecek bazı liselere, ürettikleri sismograflardan yerleştirerek öğrencilerin bilime ilgilerinin artırılmasını öngördüklerini de kaydetti.

Kaynak: aa