BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde ilk kez 2011 yılında halk eğitim müdürlüğünce açılan kursa katılarak çini sanatı eğitimi alan kadınlar, bu sanatı ilçelerinde geliştirerek yeni kursiyerlere öğretiyor.

Süslemenin en renkli kolu çini sanatı ile Sosyal Destek Programı (SODES) sayesinde tanışan Aydıntepeli kadınlar, öğrendikleri bu sanatı artık hem geliştiriyor hem de başkalarına öğretmek için çalışıyor.

İlgi duyduğu çini sanatıyla halk eğitim merkezi kursu sayesinde tanıştığını belirten Mediha Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursiyer olarak başladığı çini kursunda usta öğretici olarak çalışmanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Battal, çini kursunun Aydıntepe ilçesinde ilk defa 2011 yılında açıldığını ifade ederek, "Ben de bu kursa kursiyer olarak katıldım. Bu kurstan sonra değişik zamanlarda da kurslar açıldı. Bu sanata ilgim olduğu için kurslara katıldım. Şimdi usta öğretici olarak bu işi yürütüyorum" dedi.

Çini ve seramik kursunda 25 kursiyer olduğunu belirten Battal, "Şimdi kursiyerlerimizle geleneksel Türk motiflerini işliyoruz. Bu kursta çini işlemeli çeşitli vazolar ve tabaklar çıkarıyoruz. Bu işin İznik ve Kütahya dışında Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde de yapılabileceğini insanlara gösterdik. Bayburt ve çevre illerden siparişler aldık ve bu siparişleri yaptık. Bu kursumuzda da kursiyerlerin eğitimlerini tamamlamaya çalışıyoruz. Onlar da gerekli eğitimleri aldıktan sonra yine siparişle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Çini ve seramik kursuna katılan Derya Akdeniz ise boş zamanlarını değerlendirmek istediğini ifade ederek, "Bu kursta hem kendimi geliştiriyorum hem de meslek ediniyorum. Bir şeyler yaptığımı hissediyorum ve bazı ürünleri çıkardıkça kendime güvenim artıyor. Yine bu kurs sayesinde insanlarla iletişim halinde bulunuyoruz. Uzaktan üniversite eğitimi gördüğüm için aileme maddi bir yük getirmeden kendi harçlığımı da çıkarıyorum" ifadelerini kullandı.

Ev kadını olduğunu belirten Nergis Okumuş da "Kursa severek geliyorum, buradan keyif alıyorum. Maddi katkısı da oluyor. Daha önce hiç bilmediğimiz ve görmediğimiz boyamayı, sırçalamayı ve fırınlamayı öğreniyoruz" dedi.

Kaynak: aa