ÇORUM (AA) - Çorum Belediyesi'nin bu yıl sinek ve haşerelerle mücadele çalışmaları kapsamında etkin bir çalışma yürütmeyi planladığı bildirildi.

Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini yürüten ilgili birimlerin personeli, bu yıl sinek ve haşerelerle mücadelede yeni yöntemlerin belirlenmesi amacıyla belediye toplantı salonunda bir araya geldi.

Toplantıya katılan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan da gerçekleştirilecek çalışmalarla ilgili görüşlerini bildirdi.

Belediye Başkan Yardımcısı Candan, kent genelinde üretim yapan 130 tavuk çiftliğinin varlığından söz ederek, bu çiftliklerin ısınan havalarla birlikte kara sinek ve haşereler için var olma ortamı oluşturduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Birçoğu kent merkezine yakın olan bu çiftlikler, hayvanların gübrelerini dışarıda biriktirmektedir. Bu gübreler de kara sinek ve haşerelerin çoğalmasındaki ana nedeni oluşturmaktadır. Rüzgar sayesinde de bu sinekler şehre taşınıyor. İşletmelerin merkeze mesafesi büyük sorun teşkil ediyor. Birkaç tavuk çiftliği dışında modern yöntemlerle üretim yapan yok. Diğer işletmelerin de modern yöntemlerle üretime geçmesi halinde sorunun büyük oranda çözüme kavuşacağı inancındayız."

Candan, çalışmalar kapsamında haşere ile mücadele haritası oluşturacaklarını belirterek, "Bu harita sayesinde sivrisinek ve kara sineğin lokal olarak üreyebildikleri alanlar tespit edilecek. Her yıl oluşturulacak kara sinek haritası ile daha planlı bir mücadele gerçekleştireceğiz" dedi.

Prof. Dr. Özkan ise kara sinek ve haşerelerin daha larva döneminde etkisiz hale getirilmesinin önemine değindi.

İlaçlama saatlerinin mücadelede büyük önem taşıdığına vurgu yapan Özkan, "Gübrelerin içerisinde larvalar uzun süre kalabiliyorlar. 1 kilogram gübrede 10 bin kara sinek üreyebilir. Çevresel düzenlemeler çok önemli. Kara sinek ve haşereler insan sağlığını tehdit ediyor, pek çok hastalığın da sebebi bu bakterilerdir. Daha etkin bir mücadele için kışın da mücadele yapılmalıdır. Bu larvaların kış döneminde etkisiz hale getirilmesi, mücadele çalışmalarında önem arz ediyor" diye konuştu.

Kaynak: aa