ÇORUM (AA) - Yaban hayatının zenginliğiyle son yıllarda ön plana çıkan Çorum'da, av turizmi kapsamında ilk kez karaca avı yapıldı.

Türkiye'de son yıllarda turizm sektörünün vazgeçilmez alanlarından biri olan av turizminin Çorum'da da canlandırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğünce çalışmalar yürütülüyor. 

Başta Balkan ülkeleri olmak üzere domuz avı için Türkiye'yi tercih eden yabancı avcıların ilgisi nedeniyle il genelinde 33 avlak alanı belirlenerek, tescili yapıldı. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın üretme istasyonlarından geçtiğimiz yıllarda Çorum'a getirilerek doğaya salınan karaca ve kızıl geyik popülasyonun artmasıyla, kentte ilk kez, karaca ve kızıl geyiklerin de av turizmi kapsamında avlanmalarına karar verildi. 

Kargı'daki Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bulunan kızıl geyik ve karaca popülasyonundaki artışla 4 karacanın avlanması amacıyla açılan kota tahsisi kapsamında kente gelen Okay Baran isimi avcı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğü'nün denetimi ve av kılavuzları eşliğinde bir karaca avladı.

Vurduğu karaca ile hatıra fotoğrafı çektiren Baran'ın, bir karaca avlama hakkının daha olduğu belirtildi. 

Karaca avlamak isteyenlerin Orman ve Su İşleri Bakanlığı hesabına 563 lira yatırdıkları öğrenildi.

- Av turizmi başvurularında artış 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürü Mahmut Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelindeki avlak sayısındaki artışın, av turizmi organizasyonu yapan şirketlerinin de ilgisini çektiğini anlatarak, av yapmak isteyenlerin başvurularında artış olduğunu söyledi.  

Bölgede ilk kez karaca avı yapıldığını, kızıl geyik avı için de çalışmaların sürdürüldüğünü dile getiren Temel, şunları kaydetti:

"Çorum'a getirilen karaca ve kızıl geyiklerin doğaya uyum sağlamaları sonucunda artan popülasyonlarına paralel olarak çevre ilçelere de dağılmaya başladıkları görülmüştür. Bu türlerin av turizmi kapsamı dışında avlanmaları yasaktır. Söz konusu hayvanların popülasyonlarında meydana gelen artışa paralel olarak 2015-2016 av turizmi döneminde, ilk defa 4 karacanın avlanması amacıyla kota tahsisi yapılmıştır. 4 kızıl geyik kotasının tahsis çalışmaları da devam etmektedir."

Av turizmi kapsamında Çorum'a, 2015 yılı içerisinde 27 yabancı avcının geldiğini ifade eden Temel, "İlimiz av turizmi kapsamında yaban hayatı zenginliğiyle son dönemde en çok tercih edilen illerden biri haline gelmiştir. Bugüne kadar avlanmak için gelenlerden yaklaşık 40 bin liralık gelir elde edilmiştir. Av turizmi sayesinde hem şehrimizin ekonomisine hem de tanıtımına katkı sağlandığı gibi yöre insanlarına da turizm gelirlerinden pay aktarılmaktadır" diye konuştu.

 

Kaynak: aa