SAMSUN (AA) - Bafra ilçesinde, 35 yıldır tadilat görmeyen ve define avcılarınca kazı yapılarak içindeki sandukaları yerlerinden sökülen 630 yıllık Emirza Bey Türbesi'nin, restore edilerek turizme açılması isteniyor.

Türbe Mahallesi Muhtarı Çetin Alaca, AA muhabirine, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki türbenin 1381 yılında yapıldığını, 35 yıldır tadilat görmeyen türbenin define avcılarınca talan edildiğini söyledi.

Türbe Mahallesi'nin adını da türbeden aldığını anımsatan Alaca, şöyle konuştu:

"Bu türbe 1381 yılında veba salgını sırasında ölen yakınları için Emirza Bey tarafından yaptırılmıştır. Böylesine tarih kokan bir türbenin atıl durumda olması çok üzücü bir durum. Türbenin turizme ve yöre halkına kazandırılıp ziyaretlere açılması için elimizden geleni yapıyoruz. Tapusunda sadece köy tüzel kişiliğine ait mezarlık olarak görünüyordu. Köy tüzel kişiliği ortadan kalktığı için burası artık Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne geçti. Bu türbenin, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca restore edileceği kanaatindeyim. Biz yaptığımız resmi işlemlerde tapuya türbeyi de ekleyerek bu aşamayı atladık. Türbenin ziyarete açılması hem mahallemiz için hem de Bafra için gerçekten çok önem arz etmektedir."

Türbeye ait bir dualı taş bulunduğunu da anlatan Alaca, "Atalarımızın dediklerine göre, eski tarihte diz ve baş ağrısı olanlar, bu türbeye gelip, türbenin avlusunda dualı taş olarak bilinen kaya parçasında bulunan ortası oymalı, yanları ise kesik vaziyette olan bölmelere baş ve dizlerini koyarak dua ediyorlar ve ardından baş ve diz ağrılarının geçtiklerine inanıyorlar" ifadelerini kullandı.

- "Sandukalar sağa sola savrulmuş"

Mahalle sakinlerinden Aşur Güngör ise türbenin halinin içler acısı olduğunu, bir an önce restore edilmesi gerektiğini vurguladı.

Güngör, "Define aramak için kimliği belirsiz kişi ya da kişiler burayı talan etmiş. Sandukalar sağa sola savrulmuş, mezarlar kazılmış, burada yatan kişilerin kemikleri dışarı saçılmış. Bizlerin ricası burası restore edilecekse, bir an evvel harekete geçilmelidir" dedi.

Kaynak: aa