TRABZON (AA) - Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Trabzon Ekip Lideri Ragıp Pirselimoğlu, Doğu Karadeniz'in "çığ" açısından riskli bir yöre olduğunu söyledi.

Pirselimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de kışın ve mevsim geçişlerinin yaşandığı aylarda çığ riskinin yüksek olduğunu anlatarak, yörede bu mevsimlerde doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapacakların dikkatli olmasını istedi.

Bu tür faaliyetler yapanların tecrübeli insanlarla doğaya çıkmasını tavsiye eden Pirselimoğlu, "Doğu Karadeniz'e gelip tek başlarına doğaya çıkarak maceraya giren konuklarımız çığın oluşabileceği alanlara girdiklerinde tehlikeye maruz kalabiliyor. Bu kişiler genelde yörede yaşamayan, hafta sonları gezmek, kamp yapmak için yöreye gelen doğaseverler, kampçılar ve yürüyüşçüler oluyor. Bu arkadaşların başında işi bilen birileri olduğu takdirde hiçbir sorun yok" dedi.

Ragıp Pirselimoğlu, Doğu Karadeniz'de kış mevsimlerinde oldukça yoğun çığ olayları yaşandığını ancak yöre halkının coğrafyayı bildiği için bu tür olaylardan fazla etkilenmediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Doğu Karadeniz'in alçak kesimleri ağaçlık olduğu için çığ riski yok ama yükseklerde, yaylalarda çığ riski yüksek. Yöre insanı kışın alçak kesimlerde oturduğu için çığdan fazla etkilenmiyor ama ilkbaharda yaylaya gittiğinde çığdan dolayı evinin yıkıldığını görebiliyor. Bu nedenle yöremize gelecek konuklarımız pazar gezileri gibi doğal aktivitelerinde bu tür olaylara karşı dikkatli olmalı ve yanlarında yürüyüşü bilen tecrübeli ekip liderlerini bulundurmalı." 

Kaynak: aa