SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Ayvacık ilçesinde yaşayan evli ve 1 çocuk annesi 28 yaşındaki Emine Beşikçi, doğduğu günden beri sürekli yaşadığı baş dönmesi, seslere karşı aşırılı duyarlılık, ses yankılanması ve denge bozukluğu gibi rahatsızlıklarından tek ameliyatla kurtularak sağlığına kavuştu.

Doğduğu günden beri sürekli sağlık sorunları yaşadığını belirten Beşikçi, AA muhabirine,  Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 7 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Baş dönmesi, seslere karşı aşırı duyarlılık, ses yankılanması ve denge bozukluğu şikayetleri olduğunu anlatan Beşikçi, "Yıllarca doktorlara gitmeme rağmen sorunun psikolojik olduğunu söyleyerek çeşitli ilaçlar verdiler. Hastalığımla ilgili ilk kez OMÜ Kulak Burun Boğaz (KBB) Bölümünce teşhis kondu. Doğuştan yarım daire kanalında doku eksikliği tanısı yapıldı" dedi.

Beşikçi, beyin altında bulunan bir bölgede ameliyat gerçekleştirilerek doku eksikliğinin giderildiğini vurgulayarak, yıllar sonra sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

OMÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koyuncu ise "Dünyada nadir, Karadeniz Bölgesi'nde de ilk kez yapılan beyin altındaki yarım daire kanaldaki defekt ameliyatı ile hastamızı sağlığına kavuşturduk" diye konuştu.

- Kolay teşhis edilemiyor

Söz konusu hastalığın dünyada ilk kez 1990 yılında Amerikalı bir KBB hekimi tarafından tespit edildiğine dikkati çeken Koyuncu, hastalığın çok hassas bilgisayarlı tomografi cihazlarıyla belirlenebildiğini, ileri düzeyde teknolojisi olmayan hastanelerde hastalığın teşhisinin konulamadığını anlattı.

Prof. Dr. Koyuncu, Emine Beşikçi'nin kendilerine 3 ay önce başvurduğunu, geçen süre içinde tetkik ve muayenelerinin yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hastamız sürekli baş dönmesi, denge bozukluğu, kendi sesini duyma, seslere karşı aşırı duyarlılık gibi şikayetlerde bulunuyordu. Önceleri başka bir hastalık diye düşündük ancak hastamızda yarım daire kanalı denilen bölgede doku eksikliği belirledik. Üst yarım daire kanalındaki kemikte eksiklik gördük. Bu genelde doğuştan geliyor. Beyin basıncı artınca, yarım daire kanallarını etkiliyor. Bu nedenle kişinin dengesizlik yaşamasına, kendi sesinin kendine çok gelmesine, kalabalık yerlerde gürültülü sesler duymasına neden oluyor. Kulak kemiğinin üstünden beyin zarının altında girerek mikroskop altında kemik dokusunda eksikliğini tamir ettik."

Kaynak: aa