TRABZON (AA) - Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, IŞİD'den kaçarak Türkiye'ye gelen Irak ve Suriyelilere ilişkin "Türkiye'nin mültecileri destekleme konusundaki çabalarını takdir ediyoruz. Gerçekten çok büyük çaba sarf ediyor Türkiye. Türkiye ve Almanya bu konuda birlikte çalışıyor, gelecekte de birlikte çalışacaklar" dedi.

Konuk Cumhurbaşkanı Wulf, Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği desteğinde, öğrencilerin bilim konusundaki duyarlılığını artırmak amacıyla "MoBilim Yollarda" sloganıyla yürütülen projeye ilişkin çalışmaları yerinde görmek için sabah saatlerinde Trabzon'a geldi.

Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nı gezdikten sonra il merkezinde Bahçecik Mahallesi'ndeki Özel Candan Koleji'ne gelen Wulff, burada söz konusu proje kapsamında okul önüne getirilen otobüsü inceledi.

Okul yöneticilerinden de projedeki çalışmalar hakkında bilgi alan Wulff, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Trabzon'u ve özellikle Sümela Manastırı'nı çok beğendiğini ifade etti. Wulff, Sümela Manastırı'nda sadece Almanya'dan değil dünyanın birçok ülkesinden turistle karşılaştığını anlatarak, ardından "MoBilim Yollarda" sloganıyla yürütülen proje çerçevesindeki çalışmaları görmek için Özel Candan Koleji'ne geldiğini ifade etti.

Projeyi yerinde incelemekten çok mutlu olduğunu dile getiren Wulff,  "Almanya bir sanayi ülkesi olarak evvelinden beri bilimsel projeleri desteklemekte. Özellikle gençleri kimya, fizik, biyoloji ya da mühendislik dallarında meraklandırmak için uğraşıyor. Zaten Türk Alman ilişkileri yıllardan beri gündemdeydi. Ben de bu ilişkileri her zaman destekledim. Şimdi gençleri bilim konusunda meraklandırmak istiyoruz. Bu konularda daha çok çalışsınlar" diye konuştu.

Wulff, Diyarbakır'da çocuklara lastik yaktırıp, haber yapmaya çalıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan Almanya uyruklu biri kadın 5 gazetecinin serbest bırakılmasına ilişkin soru üzerine de "Alman gazetecilerin serbest bırakıldığına çok sevindim ve özellikle Türkiye'nin mültecileri destekleme konusundaki çabalarını takdir ediyoruz. Gerçekten çok büyük çaba sarf ediyor Türkiye. Türkiye ve Almanya bu konuda birlikte çalışıyor, gelecekte de birlikte çalışacaklar" yanıtını verdi.

Irak ve Suriye'de yaşanan olayların önlenmesinde dünyanın çabalarını yeterli bulup bulmadığı da sorulan Wulff, şunları söyledi:

"Ben eski cumhurbaşkanıyım. Bizde aktif siyaseti şu andaki cumhurbaşkanımız yapıyor ve Almanya'nın siyasetini Merkel ile birlikte oluşturuyorlar. Ben genç olmama rağmen bu konunun yaşlılarındanım ve dışında kalıyorum. Gerçi eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bu konuları da konuşacağız ama bu konuları basına açık şekilde konuşmayacağız. Kendi aramızda görüş alışverişinde bulunacağız. Şahsi görüşlerimi paylaşacağım"

- Trabzon'daki Alman askerler

Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde görev yapan Alman askerlerine ait askeri malzemelerin Almanya'ya sevkiyatı için Trabzon'da kurulan Lojistik Aktarma Noktası'nda Alman askerlerinin görev yaptığının hatırlatılması üzerine de Wulff, "Burada aslında Türk-Alman dostluğunun bir örneğini daha görüyoruz. Hem NATO ülkesi olarak iki tane ortak hem de Türk ve Alman askerlerinin ne kadar iyi ve başarılı şekilde birlikte çalıştığını görüyoruz. Maalesef bu birlikte çalışma, bu olumlu olaylar ve ne kadar başarılı bir ortaklık olduğu yeterince gündeme gelmiyor" dedi.

Wulff, bir başka soru üzerine Trabzon'da ve Almanya'da futbolun çok sevildiğini belirterek, eski bordo-mavili futbolcu Halil Altıntop'un Trabzonspor'da çok başarılı futbol oynadığını sözlerine ekledi.

Konuk Cumhurbaşkanı Wulf'a ziyaretinde eşlik eden Trabzon Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan da Wulff'u Trabzon'da ağırlamaktan memnun olduklarını vurgulayarak, kendisine teşekkür etti.

- "MoBilim Yollarda" projesi

"MoBilim Yollarda" sloganıyla yürütülen proje kapsamında oluşturulan ve içinde bilimsel gösteriler yapılan bir otobüs, gelecek ayın başından itibaren 11 hafta boyunca aralarında Trabzon'un da yer aldığı Türkiye'deki 15 kenti dolaşacak.

Bu gezilerde birçok okula uğrayacak otobüs içinde oluşturulan mobil laboratuvarlarda, öğrencilere deneyler ve şovlar eşliğinde bilim gösterileri sunulacak. Bu deneylerde "patlamış mısır neden patlar" gibi gündelik hayata dair bilgiler de uygulamalı olarak anlatılarak, öğrencilerin bilim ve araştırmaya yönelik ilgilerinin artırılması amaçlanıyor.

Kaynak: aa