ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - ATAKAN ÇITLAK - Ordu'da sezon başı 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı serbest piyasada 16 liraya kadar çıkarak rekor kırdı.

Doğu Karadeniz'de fındık hasat sezonunun tamamlanmasının ardından pazara 10 liradan inen kabuklu fındığın kilogramı, geçen 5 ayda 6 lira artış göstererek 16 liraya yükseldi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düşük fındık rekoltesi nedeniyle fiyatların her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, "Ordu'da kilogramı 16 liraya yükselen fındık fiyatı daha önce görülmemiş bir şey. Bu fiyat cumhuriyet tarihinin rekorudur" dedi. 

Fındık fiyatının daha önce 15 liraya kadar yükselerek rekor kırdığını anımsatan Enginyurt, "Piyasada bir panik var, 'yeni sezonda fındık olacak mı olmayacak mı' şeklinde. Bu panikten dolayı fındık fiyatı sürekli artıyor" diye konuştu. 

Üreticinin yükselen fındık fiyatı karşısında şaşkın ancak bir o kadar da mutlu olduğunu ifade eden Enginyurt, üreticinin elinde az fındık kaldığını ama her şeye rağmen fiyatların daha da yükseleceği ümidiyle ürününü beklettiğini söyledi. 

- "Fiyat 20 liraya doğru gidiyor"

Enginyurt, fındık fiyatının uzun süre 15 lira seviyelerinde kaldığını, artık bu bandı da kırarak 16 liraya çıktığını anlatarak, "Fındık artık 20 liraya doğru ilerliyor. Mevcut şartlarda kimse bunun önüne geçemez. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde fındık fiyatının 20 liraya çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu zamana kadar tahminlerimizde yanılmadık. Bu tahminimizin de tutacağını bekliyoruz" ifadesini kullandı. 

- GZO Başkanı Keskin

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin de son 2 aydır 14 ile 14,5 lira arasında durağan bir seyir izleyen fındık fiyatının hafta başından itibaren yeniden yükselişe geçtiğini söyledi. 

Fındık fiyatının yeni rekora ulaştığını kaydeden Keskin, şunları kaydetti:

"Doğu Karadeniz'de geçen mart ayındaki zirai don, fındık rekoltesine çok büyük zarar verdi. Zirai donun hemen ardından serbest piyasada fındık fiyatı çok hızlı bir şekilde hareketlenmeye başlamış, fındık fiyatı eylül-ekim aylarında 15 lira seviyelerini zorlamıştı. Kasım ayı ortalarından itibaren serbest piyasada fiyat durağan bir hal izlemeye başladı. Fiyat 14 ile 14,5 lira seviyelerine sabitlenmişti. Bu hafta başından itibaren ise fındık yeniden hareketlendi. Gelinen noktada fındık fiyatı tarihi bir rakama ulaşmıştır."

- FİSKOBİRLİK, serbest piyasa fiyatının üzerinde alım yapıyor

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise serbest piyasayla orantılı olarak fındık fiyatını kendilerinin de yükselttiğini dile getirdi.

Piyasanın 10 kuruş üzerinden fındık alımı politikası sürdürdüklerini kaydeden Bayraktar, "Fındık alımlarımız sürüyor. Serbest piyasada o gün fiyat ne kadarsa biz de o fiyata 10 kuruş ekleyerek alım yapıyoruz. Fiyat ne kadar yükselirse yükselsin, biz yine piyasanın üzerinde fındık almaya devam edeceğiz" dedi.

- Üretici fiyattan memnun

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Özer Akbaşlı, üreticiler olarak fındık fiyatının 15 lirayı aşmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Akbaşlı, fındığın gerçek değerini bulmaya başladığını belirterek, "Allah'a şükürler olsun bugünleri gördük. Fındığımız gerçek değerini bulmaya başladı. Emeğimizin karşılığını almaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa